Moland manglet driftslisens i Uganda

Drapstiltale Tjostolv Molands selskap SIG Uganda manglet lisens for å drive som sikkerhetsselskap i Uganda, sier politiet i hovedstaden Kampala.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

SIG Uganda er selskapet Moland startet i Ugandas hovedstad Kampala i 2007, og som French skulle begynne å jobbe for.

– SIG Uganda er et lovlig selskap i Uganda som ble registrert i 2007. Vi har alle tillatelser i orden, fortalte Tjostolv Moland til NTB i rettssalen i slutten av august.

Men da NTB besøker Kampala-politiets kontor for registrering av sikkerhetsselskaper, forteller lederen for kontoret Okello Makmot at SIG Uganda ikke hadde driftslisensen firmaet trenger for å kunne operere lovlig i landet.

– Special Interventions Group søkte om driftslisens i 2007, men har ikke fått den på grunn av mangel på arbeidstillatelse. Arbeidstillatelse for utlendinger er et av kravene, sier Makmot.

Moland benekter overfor NTB at selskapet mangler driftslisens.

Les også

Espen Askeladd i Kongo

**Les også:

Les også

Aktor ber om dødsstraff

Aktor ber om dødsstraff**

Vakthold Da Tjostolv Moland og Joshua French ble arrestert i Kongo etter at sjåføren Abedi Kasongo var blitt drept, ble det funnet visittkort fra selskapet SIG Uganda i nordmennenes bagasje. På visittkortene bruker de aliasene Mike Callan (Moland) og John Hunt (French).

Moland har tidligere fortalt Dagbladet at selskapet jobbet med vakthold ved bygninger og livvaktoppdrag, men det vil verken Moland eller French bekrefte da NTB spør søndag.

Moland har også fortalt at han har søkt om tillatelse til å kjøpe 15 SKS geværer – halvautomatiske våpen som er egnet for vaktoppdrag.

«White Nile Security»

Ifølge Moland har SIG Uganda ikke noe å gjøre med selskapene SIG Norge eller SIG Italia, og han sier han var i ferd med å endre navnet på selskapet til White Nile Security før reisen til Kongo.

NTB har vært i kontakt med flere aktører i sikkerhetsbransjen i Kampala, og besøkt kontoret SIG Uganda leide i byen. SIG-logoen står fremdeles på skiltet i første etasje, men vi fant ikke kontoret i femte etasje, der det skulle være. Etasjen er delt opp i små kontorer med skillevegger av metall og glass. Sikkerhetsvakten gjenkjente Moland på et bilde, og sier at nordmannen ikke har vært på kontoret på noen måneder.

Ansatte på en internettkafé i nærheten gjenkjente også Moland på bilder. De sier han var der ofte for å lese websider om sikkerhetsbransjen og relaterte temaer. Noen ganger kom han for å skrive ut militære instruksjonsbøker og – treningsprogrammer.

Sentralt plasserte kilder i to av de største private sikkerhetsselskapene i Uganda, Saracen og Watertight, kjenner ikke igjen navnene Moland og French eller aliasene de brukte, og gjenkjenner heller ikke nordmennene på bilder.

«Actionferier» Moland og French sier SIG Uganda ville arrangere actionferier for rike forretningsmenn, og at de hadde alt klart for å sette i gang.

– Fordelen med Molands selskap er at det åpner for å drive med skyting og slike ting. Derfor blir muligheten for artige events interessante for europeiske samarbeidspartnere, sier Joshua French.

French kaller seg forretningsmann, og sier han har gjort alle nybegynnerfeilene i boken.

– Jeg har ikke gått noen fancy skoler, og vi har vært veldig blakke til tider, men i perioder har det gått veldig bra. Vi gidder ikke ha et A4-liv i Norge, og i denne bransjen er det potensielt ekstremt gode penger, sier han.

Tjostolv Moland og Joshua French har bakgrunn fra militæret og private sikkerhetsselskaper, og Moland jobbet som piratvakt på skip i Adenbukta utenfor Somalia like før han reiste til Kongo i månedsskiftet april-mai sammen med French.

Publisert: