Norsk Folkehjelp angrepet

En av Norsk Folkehjelps biler ble truffet av en israelsk rakett i går.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

— Ingen ble såret i angrepet, forteller generalsekretær Petter Eide.

Ingen befant seg i bilen da den ble truffet av det Eide tror er en rakett avfyrt fra et spionfly, eller en såkalt drone. Bilen sto parkert midt i et boligområde.

Les også: Israel avviser våpenhvile

— Bilen var godt merket med Norsk Folkehjelps emblem på taket og flagg og sto parkert utenfor leiligheten til en av Norsk Folkehjelps ansatte. Bilen ble totalødelagt og vinduene i leiligheten ble blåst inn, forteller Eide til NRK.

- Ikke nær militære mål

Ifølge generalsekretæren i Folkehjelpen finnes det ikke militære mål i området raketten slo ned, som er Beach Camp nord for Gaza by.

— Denne typen raketter er svært presise. De bommer ikke med mer enn en meter eller to, så enten har de siktet på bilen eller på bolighuset ved siden av, fastslår Eide.

Han utelukker at det kan dreie seg om en feilbombing.

— Kameraene i disse spionflyene er av høy kvalitet, så de må ha sett at det var en av våre biler. Det kan heller ikke dreie seg om en misforståelse. Vi har operert på Gazastripen i om lag 20 år, og det israelske militæret kjenner våre symboler, understreker Eide.

Aldri tidligere har en av Norsk Folkehjelps biler blitt truffet på Gazastripen.

— Er det slik at de har siktet på vår bil, innebærer det en bekreftelse på det vi har vært engstelig for de siste par dagene, at vi nå også blir et militært mål, sier Eide.

FN gjenopptar nødhjelp

Samtidig gjenopptar FN distribusjonen av nødhjelp på Gazastripen etter å ha fått forsikringer om FN-medarbeidernes sikkerhet fra Israel.

— FN har fått troverdige forsikringer om at sikkerheten til FNs personell, installasjoner og humanitære operasjoner vil bli respektert fullt ut, het det i uttalelsen fra FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) og FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten (UNSCO).

Fakkeltog i Bergen: - Våpenhvile nå!

— På basis av dette vil FNs operasjoner som ble stoppet i går, bli gjenopptatt så snart som mulig, het det i meldingen som ble sendt ut fredag kveld i New York.

Stoler ikke på FN

Men israelske myndigheter stoler ikke engang på FN, skal vi tro Israels ambassadør i Østerrike, Dan Ashbel. Han hevder at FNs hjelpeorganisasjon for de palestinske flyktningene på Gazastripen UNRWA er infiltrert av Hamas.

— Vet du hvem UNRWAs ansatte på Gazastripen er i dag? De er Hamas-folk som distribuerer hjelp til dem som er lojale mot Hamas, sier Ashbel.

Uttalelsen fra ambassadøren kommer i et intervju med det østerrikske nyhetsmagasinet Profil som utgis mandag.

— Selv denne hjelpeorganisasjonen er blitt overtatt av Hamas og brukes som et våpen mot organisasjonens egne folk, tilføyer han

Angrepene fortsetter

En palestiner ble drept da israelske kampfly bombet et hus på Gazastripen, melder palestinske sykehuskilder.

Angrepet var rettet mot flyktningleiren Shati i utkanten av Gaza by og fant sted sent fredag kveld. Det er også gjennomført flere luftangrep mot Jabalya nord på Gazastripen og mot Zeitoun-distriktet i Gaza by, ifølge øyenvitner.

Det er foreløpig ikke meldt om drepte eller sårede etter disse angrepene.

Les også: - Staten tåkelegger norsk bistand i Gaza

Har du spørsmål om Midtøsten-konflikten? Se hva eksperten svarte i nettmøte.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Tåkelegger norsk bistand

  2. Nytt skrekkvåpen

  3. Israel avviser våpenhvile

  4. Obama vil snakke med Hamas

  5. Vossa-lege til Gaza