USA: Bin Laden-opptak ekte

USA tror lydopptaket med Osama bin Laden er ekte. Opptaket viser at al-Qaidas ledelse er «hardt presset og på rømmen», sier pressetalsmannen for Det hvite hus.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

I et lydopptak sendt på den arabiske fjernsynsstasjonen Al-Jazeera søndag ber Osama bin Laden sine tilhengere forberede seg på langvarig krig mot eventuelle vestlige okkupanter i Darfur-regionen i Sudan. Han karakteriserer også vestens forsøk på å isolere den palestinske Hamas-regjeringen som et bevis på vestens korsfarerkrig.

USAs etterretningstjenester mener opptaket er autentisk, opplyser pressetalsmann Scott McClellan i Det hvite hus.

– Al-Qaidas ledelse er på rømmen og under sterkt press. Vi fortsetter kampen mot fienden i utlandet, og gjør det vanskelig for dem å planlegge angrep mot USA, sa McClellan til journalister søndag kveld.

Men den ledende demokratiske politikeren Jane Harman beskylder Bush-regjeringen for å la krigen i Irak ta oppmerksomheten bort fra jakten på al-Qaida-lederen.

– Opptaket minner oss om at Osama bin Laden fortsatt er på frifot, fire år etter 11. september og etter den største menneskejakten i historien, sier Harman.

Opptaket søndag er første gang al-Qaida-lederen gir lyd fra seg siden 19. januar, da han tilbød Vesten en våpenhvile. Vestens avvisning av denne våpenhvilen er tegn på at de ikke ønsker dialog, hevder han.

Bin Laden tar også til orde for en boikott av USA og Vesten på grunn av de omstridte karikaturtegningene av profeten Muhammed.

På lydopptaket gis også befolkningen i Vesten ansvaret for det som beskrives som vestlige lands «krig mot islam».

Publisert
BT anbefaler

TV 2 beklager Fredrik Græsviks oppførsel og meldinger

Eirik Furuseth opplevde meldingene som truende og trakasserende.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Trafikkuhell i Sunnfjord: Eldre par kjørte inn i mur

  2. – Kom deg ut for å grille så fort som mulig

  3. Nå kommer Johnny Depp til Bergen. – Spent på hva han finner på.

  4. Disse avgangene er innstilt på Flesland

  5. – Veien har på rekordtid blitt den største campingplassen i Bergen

  6. På syv år har han kuttet gjelden med tre milliarder