Dødt løp mellom Bush og Kerry

To uker før presidentvalget i USA ligger George W. Bush og John Kerry helt likt på målingene.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

Strategene river seg i håret ý de vet ikke hva som skal til for å sikre en av dem seier.

Det eneste som synes sikkert er at alle midler vil bli tatt i bruk de siste ukene for å sikre et overtak. Nå er begge leire travelt opptatt med å sende e-poster til alle som kan tenkes å gjøre en siste kraftinnsats for sin kandidat.

Ekspertene er i tvil om hvilke trumfkort kandidatene har gjemt i ermet. Men alle analytikerne er enige om en ting: Landsomfattende målinger er én ting, men det er i viktige vippestater at valget blir avgjort.

Derfor gir nasjonale målinger ikke det riktige bildet av situasjonen.

Kjører på kjepphester

Begge kandidatene kjører hardt på sine kjepphester ý president Bush på krigen i Irak, kampen mot terror og USAs sikkerhet. Hans demokratiske utfordrer John Kerry prioriterer velferdsordninger, pensjoner og arbeidsplasser, men anklager Bush for å skjule sannheten om Irak.

The New York Times og CBS News kom tirsdag med en meningsmåling som gir 46 prosent oppslutning til hver av kandidatene blant registrerte velgere. Blant dem som mest sannsynlig vil stemme på valgdagen leder Bush med 1 prosentpoeng.

Denne tendensen går igjen på flere av meningsmålingene: De to ligger mer eller mindre jevnt i oppslutning blant registrerte velgere, men Bush rykker litt fra når spørsmålet stilles til velgere som sier de vil bruke stemmeretten.

Dagens måling viser at Kerry står sterkest blant kvinnene, blant de yngste og eldste velgere, i storbyene, blant afroamerikanerne og lavtlønte. Noe overraskende viser målingen at det bare er i sørstatene Bush har et sterkt geografisk overtak. I resten av landet ligger Kerry best an.

Ideologisk kamp

Målingen til Times/CBS viser videre at valgkampen er langt mer ideologisk orientert enn det som har vært vanlig. 56 prosent av velgerne ser på Kerry som en liberaler, mens 66 prosent av de spurte regner Bush som konservativ.

Kerry ligger ikke langt bak Bush i spørsmålet om hvem som vil gjøre den beste jobben som president. Bush leder fortsatt, men de tre debattene førte Kerry helt opp i ryggen på rivalen.

— Jeg tror ikke velgerne lenger har alvorlige innvendinger mot Kerry. De vil gjøre seg opp en mening på uavhengig basis, og da viser all erfaring at de går i retning av utfordreren og ikke den sittende presidenten, sier Joe Lockhart, en av Kerrys fremste rådgivere.

Flere uavhengige analytikere peker på det samme, og mener at Bush som sittende president burde hatt noe høyere oppslutning på målingene nå for å føle seg komfortabel.

Matthew Dowd fra Bush-kampanjen har en annen oppfatning. ý Velgerne stoler ikke på Kerry og har vanskelig for å tenke seg ham som USAs neste president, sier han.

Viktige vippestater

Vippestatene er snart i fanget på den ene kandidaten, snart den andre, viser politiske kart der storavisene hele tiden måler hvilken oppslutning Bush og Kerry har.

Ifølge valgkartet til Los Angeles Times har Kerry 170 valgmenn, Bush 148, mens det fortsatt jaktes intenst på de resterende 220. Det kreves støtte fra 270 valgmenn for å bli valgt til president.

Fortsatt er situasjonen uavklart i de tre nøkkelstatene Florida, Pennsylvania og Ohio. Ekspertene er enige om at den som vinner to av disse statene blir president, men da må det øvrige resultatet fra 2000-valget forsvares.

Kerry kjører hardt på arbeidsplasser og økonomisk politikk når han besøker Ohio og Pennsylvania, som sliter med økonomiske problemer. Bush har til nå klart å veie opp ved å kjøre på faren for nye terrorangrep som vil føre til ytterligere økonomisk nedgang.

bush kerry usa valg

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Det skulle bare være et skoleprosjekt. Så ble det alvor.

Derfor valgte de å gifte seg unge.

Mest lest akkurat nå

  1. Det skulle bare være et skoleprosjekt. Så ble det alvor.

  2. Fire koronapasienter innlagt på Haukeland - to får intensivbehandling

  3. Da foreldremøtet startet, lurte Andrine på om hun var på «skjult kamera»

  4. «Eg forstår ikkje kvifor Bjarte ikkje kan vera i arbeid, når han kan stå slalåm»

  5. Skyller du kosten i vasken etter at du har malt? Da bør du lese denne saken.

  6. Titusener følger med på Snap­chat når hun ruser seg, selger sex og tar over­doser: – Jeg ville bli kjent. Og så ble jeg det.