Tok selfies før han angrep

Den svenske 21-åringen tok selfies på skolen i Trollhättan før han gikk til angrep med sverd. Han var trolig drevet av nazisympatier, mener svensk politi.

Publisert Publisert

Gjerningsmannen: Flere svenske medier oppgir at det var 21 år gamle Anton Lundin-Pettersson som drepte to personer på en skole i Trollhättan i Sverige. Foto: Skjermdump / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I ransakelsen av 21-åringens leilighet har politiet funnet bevis for det de mener gir grunnlag for å si at drapene var drevet av rasisme og hat.

– Der har vi gjort funn som klart peker på at denne handlingen var planlagt, og at det var hatkriminalitet, sa kriminalkommissær Thord Haraldsson på en pressekonferanse fredag.

Avskjedsbrev og selfies

Funnet dreier seg om et avskjedsbrev. Politiet omtaler det som «selvmordsbrev».

Politiet har også sett bilder, såkalte selfies, fra skolen der 21-åringen prater med lyshudede mennesker.

– Vi ser også hva som skjedde med dem som var mørkere i huden, sier Haraldsson

Les også:

Les også

Nicholas (11) ble innelåst i klasserommet

— Nazisympatier

21-åringens klesdrakt, som var en svart kappe, svart hjelm og svart maske, samt at han marsjerte rundt på skolen, peker på nazisympatier, ifølge politiet.

Haraldsson kan ikke gi svar på hvorfor akkurat denne skolen ble valgt ut, men 90 prosent av elevene har utenlandsk bakgrunn.

Undersøker bilen

Politiet har tatt beslag i en bil som 21-åringen brukte. Den sto parkert utenfor skolen Kronan. Politiet har nå fraktet bilen til Göteborg for undersøkelser.

— Bilen ble hentet i natt. Så vidt jeg vet har ikke de tekniske undersøkelsene startet ennå, sier Haraldsson.

Les også:

Les også

- Min lillesøster så at læreren ble stukket

Blomster, lys og hilsener utenfor skolen Kronan i Trollhättan. To personer døde av skadene etter at knivmannen gikk til angrep. Foto: ADAM IHSE / TT / NTB scanpix

Han opplyser at 21-åringen var bevæpnet med et sverd og en flere desimeter lang kraftig kniv. Ifølge avisen skal det dessuten ha blitt funnet flere kniver i bilen.

Stabilt for 15-åring

Tilstanden er fredag stabil for 15-åringen som ble alvorlig skadd i angrepet mot Kronan skole i Trollhättan.

Det opplyser Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) fredag morgen. For den 41 år gamle læreren som også ble skadd, er tilstanden uendret. Hans tilstand beskrives fortsatt som alvorlig, men stabil.

Gjerningsmannen ble skutt av politiet på stedet. Han døde senere på sykehus.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Maskert sverdmann skutt etter å ha angrepet flere