— Jeg har ventet i det lengste med å gå og ta ut penger fordi jeg ikke ville bidra til panikken, sier den lett opprømte damen som står i kø foran en minibank i sentrum av Aten. I vesken har hun med kortene til moren og søsteren.

Køen er disiplinert og rolig, og venter tålmodig mens folk møysommelig stikker inn det ene kortet etter det andre for å heve 60 euro - det meste man kan ta ut denne mandagen.

Tar ut for flere

Det er ingen ytre tegn til panikk i den greske hovedstaden i dag, men det ulmer under overflaten. Damen blir tydelig irritert over at BT og andre pressefolk fotograferer bankkøen.

«STEM NEI»: Konstantinos Papagiorgiou (til v.) oppfordrer grekerne til å stemme nei til ny avtale med EU søndag. Sammen med George Tsolakas ( i midten) og Costas Refidis står han på stand i Aten i dag.
Elias Dahlen

Les også:

Også andre vi snakker med mener media, både gresk og utenlandsk, er med å på å forverre situasjonen. Samtlige greske TV-stasjoner hadde krisen som eneste tema i formiddagstimene i dag.

Bankene skal være stengt hele uken, og det er innført kapitalkontroller. Det kan føre til at stemningen etterhvert vil bli mer tilspisset enn den er nå. Mye av den greske økonomien baserer seg på kontanttransaksjoner, og hverdagslige ting som vekslepenger kan fort bli problematisk.

Klimaks

På andre siden av gaten fra minibanken ligger det storslåtte Akademiet i Aten. Det var her Alexis Tsipras holdt sin seierstale etter å ha vunnet valget i januar. Da lovet han å «gjenreise grekernes verdighet». Han lovet også at det skulle bli slutt på den brutale sparepolitikken som har rammet det greske samfunnet så hardt.

KØ: Irriterte grekere sto i kø foran minibankene i dag for å ta ut 60 euro av gangen.
Elias Dahlen

— Avtalen med EU kan rives i stykker og kastes, sa Tsipras den gangen, og lovet at Hellas ville insistere på en ny retning, der bærekraftig vekst sto i sentrum.Fem måneder senere har konfrontasjonen Tsipras bebudet kommet til et klimaks. De greske bankene er stengt, børsene over hele verden raser, og det er bare et døgn igjen til avtalen med EU utløper.

Nei!

På plassen der Tsipras talte står det en gruppe ungdommer og deler ut løpeblader med påskriften «OXI» - nei - med store bokstaver. De er i gang med en kampanje for å påvirke utfallet av søndagens folkeavstemning.

— Folket kommer til å si nei på søndag, til tross for at media forsøker å skremme dem til å si ja, spår Konstantinos Papagiorgiou (25), som jobber som frivillig for kommunistpartiet OKDE.

Les også:

Han har nettopp gjort ferdig sin doktoravhandling i historie og arkeologi ved universitetet bak oss. Likevel har han ingen jobb, bor hjemme og lever på foreldrenes pensjon. Det gjør også søsteren.

— Pensjonen til foreldrene mine har allerede blitt kuttet med mer enn 30 prosent. Jeg kan tjene 100-200 euro i måneden på å ta privattimer, men har ingen utsikter til å få jobb, forteller Papagiorgiou.

Et umulig krav

Kutt i pensjonene har vært et av hovedproblemene i forhandlingene mellom Hellas og kreditorene i de fem månedene siden Tsipras og Syriza vant valget.

TERROR: - Kreditorenes krav til Hellas er ren terror. Jeg tror 80prosent vil stemme nei, sier Konstantinos Papagiorgiou.
Elias Dahlen

EU og IMF har insistert på at grekerne må kutte mer for å gjøre pensjonssystemet bærekraftig. De mener økonomien ikke kan overleve med de eksistererende trygdeutgiftene, og vil at grekerne skal gjennomføre disse kuttene før de utbetaler mer krisehjelp.Les også:

Men på grunn av den høye arbeidsledigheten lever over halvparten av grekerne direkte og indirekte — som Papagiorgiou og søsteren - av pensjonene. Ytterligere kutt vil derfor få svært store negative utslag på økonomien, argumenterer Syriza. Dermed har pensjonsproblematikken blitt et krav som har blitt umulig å fravike på begge sider.

Nektet for kutt

Presidenten i EU-kommisjonen Jean-Claude Juncker sa på en pressekonferanse i dag at det det «aldri hadde vært snakk om å kutte pensjoner». Det var en overraskende påstand som ble imøtegått av mange pressefolk, inkludert en av dem som har fulgt kreditorene tettest — Peter Spiegel fra Financial Times.Spiegel påpekte på twitter at det i kreditorenes forslag hele tiden har ligget et krav om at de skal fase ut støttestipendet til de pensjonistene som tjener minst. mange greske minstepensjonister har under 4000 kroner i måneden å leve for.

Kreditorene har også foreslått å øke momsen på mat og medisiner, noe som vil ramme den samme gruppen.

Frykt

Papagiorgiou forteller at mange av de forbipasserende som stanser og prater med den om den forestående folkeavstemningen er redde for utfallet uansett hva det blir.

— Det forstår jeg godt. Folk er redde for at hvis de stemmer nei, så har ikke Tsipras og syriza noen plan for hva de skal gjøre. Hvis de stemmer ja, fortsetter bare elendigheten slik det har vært de siste fem årene.

— Hva tror du? Tror du Syriza har en plan?

— Nei, det tror jeg ikke, sier Papagiorgiou og ler. - Frem til nå har det vært taktikk for å legge press på kreditorene. Men nå blir det jo fort alvor.