Russland vil fortsette bombing i Syria i tre-fire måneder

Russlands flyangrep i Syria vil pågå i tre-fire måneder og vil øke i intensitet, sier formannen i den russiske utenrikskomiteen. Fredag fortsatte bombene å falle over flere syriske provinser.

LANDER: En skjermdump viser et russisk militærfly lande i Syria. Russiske kampfly har utført 18 luftangrep i Syria siden natt til torsdag, ifølge en syrisk militærkilde. Foto: NTB SCANPIX

 • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Striden om hvilke opprørsgrupper russerne egentlig bomber, fortsetter også med styrke. I en felles uttalelse uttrykker Tyrkia, USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og allierte arabiske golfstater dyp uro over de russiske luftangrepene. Hele den USA-ledede koalisjonen krever at Russland konsentrerer seg om IS og stanser angrepene mot Syrias opposisjon.

Les også:

Les også

Russland anklages for angrep mot vestligstøttede opprørere

— Russlands handlinger utgjør en ytterligere opptrapping av konflikten og vil bare gi grobunn for mer ekstremisme, heter det i fredagens uttalelse.

Moskva kastet seg onsdag inn i luftkrigen i Syria, der USA og allierte land i over ett år har bombet IS-mål. Ifølge Moskva har russiske kampfly bombet IS og andre mål i Syria, men ikke moderate opprørere.

- Bombet IS-leir

Natt til fredag og fredag fortsatte russiske bomber å falle over provinsene Idlib, Hama og Aleppo, sier en syrisk militærkilde.

Les også:

Les også

BT mener: «Vesten og Russland har en felles fiende»

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet angrep russiske kampfly en kommandopost og et kommunikasjonssenter som tilhører IS i Aleppo. Det oppgis videre at infrastrukturen ble fullstendig ødelagt.

Også den syriske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) meldte fredag at kampfly som antas å være russiske, har bombet den IS-kontrollerte landsbyen Qaryatain nordøst for Damaskus.

Les også:

Les også

- Russerne har tatt ødeleggelsene i Syria til et nytt nivå

Tolv IS-krigere ble drept i et angrep i byen Raqqa, ifølge SOHR. Raqqa er ekstremistgruppens hovedkvarter.

Vil øke intensiteten

Lederen i den russiske utenrikskomiteen, Aleksej Pusjkov, varsler at Russlands luftangrep i Syria kommer til å vare i tre til fire måneder.

— Angrepene kommer til å øke i intensitet i løpet av den tiden, sier Pusjkov til radiostasjonen Europe 1.

Les også:

Les også

Russland går til krig mot Assads fiender

— Jeg tror intensiteten er viktig. Den USA-ledede koalisjonen har påstått at de har bombet Daesh i et år, men uten resultater, sier han og bruker den arabiske betegnelsen på IS.

— Jeg tror man vil se resultater dersom man gjør det på en mer effektiv måte.

Putin møter statsledere

president Vladimir Putin møter fredag vestlige ledere i Paris. Samtalene skal egentlig dreie seg om fred i Ukraina, men Russlands fremferd i Syria vil trolig dominere i møtet med Frankrikes president François Hollande og Tysklands statsminister Angela Merkel.

Vestlige land er svært skeptiske til Russlands forsikringer om at de bomber IS, og mener russerne først og fremst forsøker å støtte Syrias president Bashar al-Assad, som har vært en alliert av Russland i over 40 år. Tross kritikken insisterer Russland på at de bomber IS-ekstremister og andre grupper.

Frankrike bekymret

Torsdag ble den moderate, vestligstøttede opprørshæren Den frie syriske hær (FSA) rammet av et russisk luftangrep, ifølge John McCain. lederen i det amerikanske senatets forsvarskomité. Russland har blankt avvist påstandene.

Les også:

Les også

USA vil ha nye Syria-samtaler med Russland

president François Hollande er også svært bekymret.

— Det er Daesh som må bli rammet, ikke andre grupper, sa den franske presidenten fredag.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier Moskva har de samme «terrorgruppene» som mål som den amerikanskledede koalisjonen, inkludert IS og al-Qaidas Syria-fløy Nusrafronten.

— Dersom det oppfører seg som en terrorist, går som en terrorist, kriger som terrorist – da er det en terrorist, ikke sant? sa Lavrov torsdag. (©NTB)

Publisert
 1. USA
 2. Vladimir Putin
 3. Syria
 4. Angela Merkel
 5. Damaskus
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

– Barn får livene sine ødelagt på Fridalen skole

Foreldre er sterkt kritiske til kommunens håndtering av elevutfordringer på Fridalen skole.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Den sørafrikanske korona­varianten kan øke risikoen for å bli smittet på nytt

 2. Familien sparer 4000 kroner i måneden på mat. Her er tipsene.

 3. USF Verftet åpner igjen – arrangerer ti konserter med bergensband

 4. Bil på taket i Luster

 5. – Barn får livene sine ødelagt på Fridalen skole

 6. Nå er Joe Biden USAs president