Indonesia frykter fremtiden

Indonesia håpet at terrorens dager var over. Men to selvmordsbombere sørget fredag for å spre ny skrekk da det smalt ved to luksushoteller i hovedstaden Jakarta.

Publisert Publisert

Foto: DADANG TRI

  • NTB
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Ett av hotellene, JW Marriott, ble også i 2003 rammet av et terrorangrep, og få hadde trodd at det samme kunne skje igjen. Øyenvitner forteller om blodige hotellgjester som flyktet i panikk rett etter at de to bombene eksploderte. Angrepene skjedde idet mange hotellgjester spiste frokost.

Minst ni mennesker ble drept og flere titall såret i eksplosjonene ved Marriott og Ritz-Carlton, som skjedde med få minutters mellomrom.

Begge angrepene ble trolig gjennomført av selvmordsbombere, som greide å smugle bombene gjennom sikkerhetskontrollene ved hotellene.

Les også

Udetonert bombe funnet på hotellrom

Blant dem som fordømmer angrepet på det sterkeste er USAs president Barack Obama, som bodde flere år i Indonesia som barn. Han lovet fredag at USA vil hjelpe Indonesia med å bli kvitt ekstremistene og sendte kondolanser til de berørte.

Åtte amerikanere er blant de sårede, men ingen ble drept. Også en norsk kvinne er såret, men hun fikk kun lettere skader og er utskrevet fra sykehus, ifølge UD.

Trolig er det flere utlendinger blant de drepte, men fredag kveld var det kun bekreftet av en newzealender var død. Australias statsminister Kevin Rudd har dessuten uttrykt stor bekymring for tre savnede australiere.

– Ødelegger landet

Indonesias president Susilo Bambang Yudhoyono anklager terroristene for å ødelegge landet.

– De bryr seg ikke om hvordan de ødelegger landet, men dette terrorangrepet vil få store konsekvenser for vår økonomi, for forretningsvirksomhet, for turisme og synet på oss i verden, sier presidenten, som de siste årene har gjort mye for at Indonesia skulle fremstå som et land uten terror.

Så sent som i forrige uke lyktes landet med å gjennomføre et valg helt uten vold. Da ble presidenten gjenvalgt.

Slapt vakthold?

Eksperter mener at angriperne kan ha utnyttet det faktum at sikkerheten er blitt slappere som følge av at man trodde faren var over.

– Jeg skjønner bare ikke hvordan noen kunne komme inn med en bombe, gitt alle sikkerhetssjekkene, sier vitne til bombeangrepene, Greg Woolstencroft, til CNN.

Ikke minst har Marriott-hotellet investert i sikkerhetsanordninger etter angrepet i 2003.

– Jeg tenkte alltid at det var tryggere på Marriott, ettersom det allerede var bombet en gang, sier CNN-produsent John Towriss, som har bodd flere ganger på hotellet.

Den norske ambassaden i Jakarta ligger ikke langt fra de to hotellene. Hele området – ambassaden inkludert – er nå evakuert.

Les også

Norsk kvinne lettere skadet i bombeangrep

<b> </b> Rammer økonomien

Angrepet kan få alvorlige konsekvenser for Indonesias økonomi. Verdien på indonesiske aksjer falt rett etter angrepet med 2,7 prosent.

Indonesia ble rammet av en rekke bombeangrep i årene fra 2002 til 2005 knyttet til den ytterliggående islamistiske organisasjonen Jemaah Islamiah (JI). De skal blant annet ha stått bak et angrep på Bali som kostet 202 mennesker livet. Men siden den gang er en rekke religiøse ekstremister pågrepet i Indonesia.

Nå frykter mange at den ytterliggående islamistgruppen med bånd til al Qaida er tilbake.

Politiet jobber nå intenst for å finne ut hvem som sto bak eksplosjonene. Bombene var fylt av spikre, muttere og skruer, slik de tidligere bombene til JI var, opplyser en politimann til AFP.

Ytterligere én udetonert bombe ble funnet og uskadeliggjort av politiet i et hotellrom i Marriott-hotellet, hvor etterforskerne tror gjerningsmennene har oppholdt seg.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. &ndash; Selvmordsbomberne var islamister

  2. Islamist mistenkt for hotellbomber

BT anbefaler

Idrettsleder underslo 200.000: – Jeg spilte bort alle pengene

Han led av spilleavhengighet i mange år. Nå har en idrettsleder i Bergen forklart seg om grovt underslag fra…

LES SAKEN