Trump-plan aner­kjenner Israels okku­pasjon og boset­tinger

Donald Trump hevder at hans Midtøsten-plan vil skape fred og stabilitet for både Israel og Palestina, selv om planen anses som et stort håndslag til Israel.

Publisert Publisert

FORNØYD: Israels statsminister Benjamin Netanyahu var såre fornøyd da USAs president Donald Trump la frem planen som han mener vil skape fred mellom Israel og palestinerne. Foto: Alex Brandon, AP / NTB scanpix

  • NTB
  1. Leserne mener

– I dag tar Israel et stort steg mot fred. Jeg ble trist av det palestinske folkets skjebne. De fortjener et langt bedre liv, sa Trump da han tirsdag presenterte sin lenge varslede Midtøsten-plan på en pressekonferanse i Det hvite hus.

Ved siden av den amerikanske presidenten sto Israels statsminister Benjamin Netanyahu, som fikk ros for å ha tatt et «modig skritt fremover».

Planen er på forhånd slaktet av palestinske ledere, og tirsdag ble palestinernes bange anelser bekreftet: Trumps fredsløsning innebærer at Israel både får beholde bosettingene som er etablert i de okkuperte palestinske områdene, at den okkuperte Jordan-dalen annekteres av Israel, og at en fremtidig palestinsk hovedstad legges til Shuafat, som ligger 5 kilometer nord for Jerusalems gamleby.

FREDSPLAN: President Donald Trump la tirsdag frem sin mye omtalte plan for fred mellom Israel og palestinerne, med Israels statsminister Benjamin Netanyahu ved sin side. Foto: AP / NTB scanpix

Lover velstand

Samtidig som planen fremstår som en gavepakke til Israel, lover Trump stor økonomisk støtte til palestinerne, og under presentasjonen understreket Trump gang på gang at planen hans vil skape stor velstand for den palestinske befolkningen – bare de aksepterer den.

– Jeg vil at denne planen skal bli en stor plan for palestinerne, det må den bli, sa Trump.

– De fortjener en mulighet til å få utnyttet sitt potensial, sa han videre og la til at palestinerne til nå har vært «fanget i en sirkel av terror og vold».

– Historisk

Netanyahu hyllet Trumps plan, som er utarbeidet sammen med israelerne, og som også Israels opposisjonsleder Benny Gantz ifølge Trump har godkjent.

– Dette er en realistisk vei til fred, sa Netanyahu, som mener at andre fredsplaner har vært mislykket fordi de «ikke fant den rette balansen mellom Israels sikkerhetsbehov og palestinernes ønske om egen stat».

– Du skjønte at Israel må ha suverenitet over Jordan-dalen. Det er ikke snakk om noen ulovlig okkupasjon, du punkterte denne store løgnen, fortsatte Netanyahu.

Jordan-dalen har store jordbruksområder og regnes som palestinernes kornkammer.

Planen innebærer også at Israel får beholde bosettingene som i dag huser nærmere 800.000 israelere. Dette til tross for at FNs sikkerhetsråd har slått fast at bosettingene er ulovlige og i strid med folkeretten.

Israel skal i løpet av en overgangsperiode på fire år ikke etablere nye bosettinger, men angivelig kunne bygge flere boliger i de eksisterende.

Pariastat

Trumps plan legger også opp til etablering av det kritikerne mener vil bli en palestinsk pariastat, demilitarisert og uten kontroll over eget luftrom og egne grenser, og med høyst begrenset kontroll over vannressursene.

Den såkalte staten vil på grunn av bosettingene ikke blir noe sammenhengende område, og den får ifølge Trumps plan ikke lov til å inngå allianser med andre land. Den vil også først kunne opprettes etter en fire år lang overgangsperiode og bare dersom palestinerne går med på de øvrige punktene i planen.

– Jerusalem forblir Israels udelelige hovedstad, sa den amerikanske presidenten under presentasjonen og kalte planen for et «historisk gjennombrudd» og «en realistisk tostatsløsning»

Lover milliarder

Palestinske myndigheter nekter å ha noe med Trump-administrasjonen å gjøre og blåser av planen som nå legges på bordet.

USA forsøker å få allierte i Midtøsten, først og fremst Saudi-Arabia, med på et spleiselag som innebærer vage løfter om over 450 milliarder kroner i fremtidige investeringer i de palestinske områdene.

– Dette er en plan for å beskytte Trump fra riksrett og Netanyahu fra fengsel. Dette er ingen fredsplan for Midtøsten. Denne planen gir Israel suverenitet over palestinsk territorium, sa palestinernes statsminister Mohammed Shtayyeh mandag.

Trumps plan går imot en rekke resolusjoner i FNs sikkerhetsråd, som USA tidligere har vært med på å vedta, og som slår fast at Israels okkupasjon over de palestinske områdene er ulovlig og at bosettingene som er etablert der, strider mot folkeretten.

Publisert

Les mer om dette temaet