Tatt i sikkerhets-kontrollen på 14 dager
På to uker ble det beslaglagt alkohol for titusenvis av kroner på Oslo Lufthavn. Snart kan væskeforbudet forsvinne.

Les også:
Alt dette har tilhørt flypassasjerer som har vært gjennom sikkerhetskontrollen på Oslo Lufthavn de siste to ukene. De tok ikke hensyn til reglene for å ta med flytende stoffer gjennom kontrollen. Det er fortsatt, fem år etter at væskereglene ble innført, mange som ikke klarer å forholde seg til dem. Resultatet kan man se på et lite lager i kjelleren på Oslo Lufthavn.
For å vise Aftenpostens lesere hva som går til spille i løpet av et par septemberuker, har sikkerhetsfolkene stablet beslaget utover gulvet. Tilsammen er det varer for titusenvis av kroner – dyre konjakker, sjeldne vinsorter og sixpacks med billig øl.
— Det er synd at disse tingene, som folk sikkert hadde tenkt å hygge seg med når de kom hjem, skal ende her og bli teknisk sprit når vi gir varene videre til Vinmonopolet, sier informasjonssjef Jo Kobro.
Mange flasker
Selv om beslag av kniver og våpen, vannflasker og annet restavfall har falt betydelig de senere årene, har flyplassen ikke registrert den samme positive utviklingen når det gjelder alkohol. Her blir det fremdeles beslaglagt 30-40 flasker hver eneste dag.
— Litt mer foran store høytider og populære reiseperioder. Det er jo litt rart at flyvante folk må oppleve slikt når væskeforbudet tross alt har vart i fem år. Folk burde jo ha lært nå, sier Kobro.
Det er synd at disse tingene, som folk sikkert hadde tenkt å hygge seg med når de kom hjem, skal ende her og bli teknisk sprit.
Jo Kobro, informasjonssjef OSL
Rasende russer
Da reglene var nye i 2006, skjedde det mer enn én gang at det ble oppstyr når intetanende passasjerer måtte sette fra seg taxfreeposen som de hadde med seg fra USA-reisen, eller juleakevitten til far som de tok med seg i håndbagasjen.
— I dag blir det sjelden noe oppstyr. Vi hadde en russer her som blåste seg opp fordi vi ville ta fra ham vodkaflasken han hadde i håndbagasjen. Men da han fikk høre at dette var statlige regler og fikk forsikringer om at den ikke var til personlig nytelse for kontrollørene, ga han fra seg flasken uten mer bråk, forteller Kobro.
Låst inne
Det er også klare regler for hvordan alkoholen skal oppbevares etter at den er fratatt passasjeren. Hver flaske eller kartong blir registrert og får et nummer. Det blir også oppgitt mengde for hver enkelt enhet, slik at det ikke skal være mulig for noen å stikke unna litt av innholdet.
Alt blir etter hvert fraktet ned i kjelleren på flyplassen og låst inn i et rom som bare en utvalgt del av staben har adgangskort til. Så når Vinmonopolets folk kommer for å hente varene en gang i måneden, blir hver enkelt enhet kvittert ut igjen og kontrollert.
— De som måtte tro at noe av det vi tar, havner på julebordet til sikkerhetsstaben, må tro om igjen. Det er veldig strenge regler for hvordan disse varene skal håndteres. Blant annet er det ikke anledning for noen til å være alene inne på dette lageret; det skal alltid være minst to til stede samtidig, sier områdeleder i sikkerhetsfirmaet G4S, Thorstein Nilsen.
Væskeforbudet borte om to år?
Gladmelding til alle som irriterer seg over flaskeforbudet i sikkerhetskontrollen på flyplassene:
Innen 29. april 2013 skal alle lufthavner ha på plass utstyr for å kontrollere væsker. Dermed håper Luftfartstilsynet at dagens væskeforbud kan oppheves.
Det betyr at ny teknologi sørger for at det igjen blir tillatt å ta med seg flytende varer gjennom sikkerhetskontrollen på norske flyplasser.
Mest lest akkurat nå
Da datteren fikk beskjed om å bli på kjøkkenet, skjønte Bjørn Inge hvor ille det var
Fikk melding om skyting nær London pub fire dager etter terroren
Frontkollisjon på Bømlo – veien stengt
Øygardens konkurs ødela cupdrømmen. Nå er Brann-trenerens sønn ute av cupen igjen.
Kritisk lite blod i blodbanken: – Ei alvorleg MC-ulykke kunne tømt oss
Etter en lang dag på jobb, drar ekteparet til sitt nye kaffebrenneri i Loddefjord