SAS måtte ut med 130.000 kroner til skolegruppe

De trodde ikke de hadde krav på erstatning, men fikk hjelp av erstatningsselskap.

MÅ BETALE: SAS må ut med en stor sum i erstatning etter en kansellering i fjor høst.
 • Camilla Flaatten
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

I fjor høst skulle en gruppe på 54 ansatte ved Vinstra videregående skole til Tallinn på personaltur. Men flyvningen fra Oslo ble kansellert.

Gruppen ble ombooket på ulike fly og måtte mellomlande i ulike byer, før de kom seg til den estiske hovedstaden. Det resulterte i at de mistet en dag, og flere fikk heller ikke bagasjen sin.

Etter hjemreisen kontaktet rektor ved skolen SAS, som opplyste at de ikke var erstatningspliktige. Da tok en i reisefølge kontakt med Airhelp, et firma som spesialiserer seg på erstatning ved flyreiser. Hun fikk erstatning, og tipset resten av gruppen om at de også burde klage.

VANT FREM: Bibliotekar Marianne Bøe Jervell klaget via erstatningsselskapet, og vant frem for seg selv og resten av skolegruppen.

Det var bibliotekar Marianne Bøe Jervell ved skolen som ble ansvarlig for å klage på vegne av resten av gruppen.

– Vi fikk igjen 250 euro pr. person, da tok selskapet 50 euro. Det ble rundt 1700 kroner inn på kontoen, sier hun.

Les også

Dette har du krav på hvis bagasjen er forsinket

Tar en del av erstatningssummen

Å klage til den offentlige Transportklagenemnda for fly er gratis. Å klage via selskap som Airhelp koster penger, de tar rundt 25 til 30 prosent av erstatningssummen.

– Hva tenker du om at det koster penger å få igjen penger?

– Det koster ingenting å prøve, og de tar ingenting om en ikke får erstatning. Så det synes jeg er helt greit, sier Bøe Jervell.

Hun er fornøyd med resultatet, da flere gikk glipp av opplegg på personalturen, og måtte bruke en dag på å handle og kontakte forsikringsselskapet.

Les også

Dette har du krav på hvis bagasjen er forsinket

Les også

Slik fikk Anders gratis flytur til New York

FØLGER VEDTAK: - SAS følger som prinsipp nemndas avgjørelser, så den som reiser en klage skal være trygg på at vedkommende får en avgjørelse som er i samsvar med det man har krav på som flypassasjer, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.
HJELPER FORSINKEDE FLYPASSASJERER: Landsjef Andreas Hermansson for Airhelp Norge.

– Samme regelverk gjelder

For SAS er det likegyldig om klagesakene kommer fra AirHelp og lignende selskap, eller fra passasjerene direkte. Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS mener den type selskaper bør være unødvendig da selskapene tar en del av erstatningsbeløpet.

– Det er det samme lov- og regelverk som legges til grunn i behandlingen. Men den store forskjellen for den som har vært utsatt for en uregelmessighet på reisen og kontakter oss med dokumentasjon på tap, er at vedkommende får hele kompensasjonen og erstatningsbeløpet uavkortet fra SAS hvis vi har et erstatningsansvar, sier han.

Både SAS og Norwegian følger Flyklagenemndas avgjørelser – selv om de tidvis kan være uenige i utfallet av saken. Klager du til nemndene, må du først ha vært i kontakt med flyselskapet og forsøkt å få dem til å betale erstatningsbeløpet. Går ikke det, kan en klage videre.

– SAS følger som prinsipp nemndas avgjørelser, så den som reiser en klage skal være trygg på at vedkommende får en avgjørelse som er i samsvar med det man har krav på som flypassasjer, sier Johansen.

Airhelp: Første gang vi hjelper en gruppe

Airhelp har eksistert i rundt fire år i Norge, og har fått ut flere millioner fra flyselskapene siden oppstart. Dette er første gang de hjelper en så stor gruppe samtidig, ifølge landsjef Andreas Hermansson for Airhelp Norge.

Utgangspunktet for erstatningspengene er EU-bestemmelsene om at reisende har krav på kompensasjon når det oppstår forsinkelser over tre timer, kanselleringer og overbookinger som flyselskapet selv er skyld i.

– Eller som i dette tilfellet, en avbrutt flytur. Dette er ganske kompliserte regler, men i noen tilfeller har flypassasjerer rett til kompensasjon for avbrutt fly, spesielt når de blir varslet om dette svært sent, sier Hermansson.

Les også

Ikke fornøyd med ferien? Slik klager du.

Les også

Per (77) klaget, vant frem, men Lufthansa nekter å betale. Nå blir det rettssak.

Forbrukerrådet: Selskapene tjener penger på folks rettigheter

I fjor fikk Forbrukerrådet 1531 spørsmål om fly og Transportklagenemnda for fly var den nemnda med nest flest saker på forbrukerområdet.

– Du har gode rettigheter til kompensasjon hvis flyet blir forsinket eller innstilt, når forsinkelsen er flyselskapets ansvar. For korte flyreiser er det snakk om rundt 2500 kroner og for lengre reiser opp til 6000 kroner. Det kan fort være mer enn hva flyreisen opprinnelig kostet, sier leder av forbrukerdialog Pia Cecilie Høst i Forbrukerrådet.

Les også

Flyet er forsinket med flere timer. Har du krav på mat og drikke?

Denne typen erstatningsselskap har dukket opp i kjølvannet av at rettighetene er de samme over hele Europa. Forbrukerrådet minner om at selskapenes forretningsmodell er å tjene penger på folks rettigheter.

– Det er uproblematisk så lenge folk vet at de ville fått det samme ved å gjøre jobben selv, og at selskapet tar en stor del av erstatningsbeløpet. I denne saken kunne løsningen blitt den samme om de reisende hadde klaget inn selv, understreker Høst.

Hun sier Forbrukerrådet forventer av disse selskapene vurderer kravene godt før de sendes inn, slik at de kun sender inn berettigede krav og ikke belaster klagenemndene med grunnløse saker.

– Som profesjonell part har de et slikt ansvar. Videre forventer vi at de opplyser klart og tydelig hvor mye de tar betalt for tjenesten og at det er fullt mulig å klage selv, sier Høst.

Publisert
 1. Flyindustrien
 2. Flyselskaper
 3. Luftfart
 4. Forbrukerrådet
 5. Transportklagenemnda
BT anbefaler

– Han var en frisk og sprek ung mann

Bergen City Marathon 2022 vil trolig først og fremst bli husket for det tragiske dødsfallet som skjedde i forbindelse…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Mistenker hærverk på togstasjon

 2. Tunneler ved Nesttun stengt etter melding om brann

 3. Utenfra likner den en hurtig­båt. Bli med inn i superfartøyet.

 4. Erik var i elendig form før han møtte Benedicte. Her er de på vei til bryllupet sitt.

 5. Det utskjelte selskapet får to nye år i Bergen. – Vi er meget fornøyde, for å si det forsiktig.

 6. Meklingen i oppgjørene for stat og kommune fortsetter på overtid