Tusenvis av innbyggere gikk lørdag gjennom de utbombede gatene i sitt gamle nabolag. Mange av dem så ut til å være i sjokk over de store ødeleggelsene.

Strømmen av mennesker tilbake til gamlebyen i Homs kom dagen etter at de siste opprørerne forlot den sentrale bydelen etter å ha inngått en avtale med president Bashar al-Assads styrker om fritt leide.

På lørdag erklærte provinsguvernør Talal al-Barazi at områdene er trygge. Innbyggerne var raskt tilbake for å finne ut hvor mye som var igjen av sine boliger.

Forferdelige ødeleggelser

— Jeg lovet min kone at jeg skulle ta med en symaskin til henne. Og det er det jeg gjør, sier den pensjonert læreren Jamil Habib.

77-åringen gråt mens han så seg om i huset sitt. Opprørerne har slått hull i veggene for å kunne bevege seg mellom bygningene.

ØDELAGT: Lørdag ble den sentrale bydelen i Homs erklært trygg.
SCANPIX

— Ødeleggelsene er forferdelige, sier Rima Battah (37) i Hamidiyeh-området av gamlebyen.

— Mannen min og jeg fant huset vårt ødelagt da vi kom hit i går. Vi kom tilbake i dag for å hente tingene våre, sier hun og peker på fem poser.

Mange andre familier gjør det samme. Samler sammen det lille som er igjen å berge.

Enkelte av innbyggerne som vender tilbake, har planer om å søke erstatning fra de lokale myndighetene.

Jordskjelv

— Som i Vietnam, Japan og Europa, så må vi nå gjenoppbygge etter en krig, sier Abu Rami Abaebu.

— Det er som om det har vært et jordskjelv. Men nå er det over, legger han til.

Opprørerne i Homs var beleiret i nesten to år, før de overga seg i det som regnes som en symbolsk viktig seier for Assad-regimet.

Homs er Syrias tredje største by og ble en periode kalt hovedstaden i revolusjonen mot Assad. Det var i gamlebyen her masseprotestene mot regimet startet før de bredte seg utover store deler av landet. Men torsdag tok regjeringssoldater full kontroll over bydelen.

Opprørere holder fortsatt stand i Waer-nabolaget i utkanten av Homs, men forhandlinger om fritt leide er i gang også for denne gruppen.