De døde lå oppå hverandre i det vesle rommet, forteller redningsfolkene til nyhetsbyrået DHA. Arbeiderne delte trolig på oksygenflaskene som fantes i tilfluktsrommet inntil det ikke var mer igjen. Deretter døde de én etter én.

Så langt er 282 gruvearbeidere bekreftet omkommet etter ulykken, men antallet vil sannsynligvis stige betraktelig. Flertallet av de omkomne døde da de pustet inn kullos fra en brann nede i gruva.

Ble inspisert

Katastrofen har ført til økt oppmerksomhet rundt mangelen på tilfluktsrom i tyrkiske gruver. Bare et fåtall av gruvene i Tyrkia har tilfluktsrom, ifølge en organisasjon for tyrkiske gruveingeniører.

Ifølge DHA er det bare Tyrkia, Pakistan, Afghanistan og noen få andre land som ikke har lovpålagte krav om tilfluktsrom i gruver.

Selskapet som eier kullgruva i Soma vest i Tyrkia, forsvarer seg med at den ble inspisert så sent som i slutten av mars uten at det ble funnet brudd på sikkerhetsforskriftene.

— Det var drap

Mange tyrkere mener myndighetene må ta noe av skylden for at ulykken i Soma kunne skje. Torsdag var det demonstrasjoner i flere byer, og landets fire største fagorganisasjoner streiket i protest.

«Dette var ingen ulykke, ingen skjebne - det var drap», sto det å lese på et av bannerne som flere tusen demonstranter i Istanbul samlet seg under.

I byen Izmir tok politiet i bruk tåregass og vannkanoner mot om lag 20.000 demonstranter.

Samtidig ble rad på rad med graver gjort klare på gravlunden i Soma. Torsdag ble over 40 av de omkomne stedt til hvile, mens navnene deres ble ropt ut over høyttalere som var stilt opp rundt om i byen.

Presset statsminister

Ifølge Den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO er sikkerhetsstandarden for arbeidere i Tyrkia blant de dårligste i verden, og landet har Europas verste statistikk for arbeidsdødsfall.

Sinnet etter gruveulykken er delvis blitt rettet mot statsminister Tayyip Erdogan, som fra før er under stort press etter en rekke større demonstrasjoner mot ham sist sommer, og en korrupsjonsskandale der medlemmer av familien hans er involvert.

Erdogan har selv båret ved til bålet ved å uttale at «slike ulykker skjer» og peke på at det var flere alvorlige gruveulykker i Storbritannia på 1800-tallet.