De nærmeste dagene skal Obama kunngjøre hvilke tiltak han vil prioritere som kan begrense våpensalget. Visepresident Joe Biden har utarbeidet en liste over tiltak.

Blant forslagene er forbud mot automatvåpen og strengere kontroll av bakgrunnen til folk som ønsker å skaffe seg våpen. Mandag gjorde presidenten det klart at han mener tiltakene er fornuftige.

— Hvis noen av tiltakene kan redde bare ett barn fra det som skjedde i Newtown, så bør vi iverksette dem, sa Obama på en pressekonferanse.

Markering i Newtown

26 mennesker ble drept i skytedramaet på en barneskole i byen Newtown 14. desember. Mandag var det én måned siden tragedien, noe som ble markert av de pårørende.

— Jeg ønsker ikke at noen andre skal måtte oppleve det jeg gjorde, sa Nicole Hockley, som mistet sønnen Dylan i massakren.

Forkjempere for strengere våpenlover har lenge argumentert for at det vil bli færre drap og skytemassakrer hvis våpensalget begrenses. Mange håper reaksjonene på skoleskytingen i Newtown vil gjøre det lettere å endre lovverket.

- Vil bli stanset

Forslagene om nye våpenlover møter imidlertid hard motstand både fra Det republikanske partiet, den mektige våpenlobbyen og mange vanlige amerikanere på den politiske høyresiden.

Lederen for lobbygruppen National Rifle Assosiation (NRA), David Keene, spådde i helgen at forbudet mot salg av automatvåpen til privatpersoner vil lide nederlag i Kongressen. Et forbud mot magasiner med stor kapasitet blir det heller ikke noe av, tror Keene.

NRA kjemper mot de fleste foreslåtte tiltakene og har i stedet tatt til orde for å utplassere væpnede vakter på alle skoler i USA. På den måten kan nye skolemassakrer unngås, mener organisasjonen.

Obama varslet mandag at regjeringen vil kunne iverksette noen av Bidens tiltak uten å vente på nye lover. Han utdypet ikke hvilke grep som kan tas innenfor rammene av dagens lovverk.