Obama hardt ut mot israelske bosetninger

De israelske bosetningene tjener ikke freden, men er et hinder for fred, slår president Barack Obama fast.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Israelerne må innse at fortsatt byggevirksomhet i bosetningene ikke tjener, men hindrer freden, og at et uavhengig Palestina må være levedyktig. Da må det trekkes opp reelle grenser, sa Obama i en TV-overført tale til israelske studenter i Jerusalem torsdag.

— Når man ser på befolkningssammensetningen vest for Jordan-elven, så er det bare gjennom å etablere en uavhengig og levedyktig palestinsk stat at Israel kan få trygghet og blomstre som en jødisk og demokratisk stat, sa Obama.

Økende frustrasjon

Han advarte videre Israel mot å isolere seg ytterligere og slo fast at omverdenens frustrasjon nå er økende.

Også under samtalene med Israels statsminister Benjamin Netanyahu understreket Obama at den israelske byggevirksomheten i de okkuperte områdene ikke er forenlig med den tostatsløsning både Israel, USA og palestinerne offisielt går inn for.

Han nevnte spesielt det nye prosjektet E 1, et prosjekt med flere tusen boliger sør for Jerusalem som ville kutte en eventuell palestinsk stat i to.

Ikke konstruktivt

Under et besøk hos president Mahmoud Abbas i Ramallah torsdag, oppfordret Obama palestinerne til ikke å gi opp engasjementet for fred, uansett hvor vanskelig det blir.

Abbas gjentok at det ikke er aktuelt for palestinerne å sette seg til forhandlingsbordet igjen, så lenge Israel fortsetter med å utvide bosetningene.

Obama mente derimot at byggestans ikke trenger å være en betingelse for å gjenoppta forhandlingene.

USAs utenriksminister John Kerry skal de neste dagene gjøre et forsøk på å bringe partene nærmere hverandre igjen, opplyste han.

Må gjøre sitt

Abbas understreket at palestinerne fortsatt tror fred er mulig. Men fred kan ikke skapes gjennom vold, okkupasjon, murer, bosetninger, fengslinger, beleiring og benektelse av de palestinske flyktningenes rettigheter, sa han.

Obama fastholdt at palestinerne og hele araberverdenen også har et ansvar for å normalisere forholdet til Israel.

— Palestinerne må innse at Israel vil forbli en jødisk stat og at israelerne har rett til å insistere på sikkerhet, sa han.

Palestinsk skuffelse

Trass i at et militærband spilte glade marsjer og en rød løper var lagt ut, var det alvorlige ansikter som preget velkomsten da Obamas helikopter hans landet i Ramallah.

Palestinerne er skuffet over hvor lite Obama har oppnådd etter at han i sin første periode lovte å prioritere fred i Midtøsten.

Som en påminnelse om konfliktens voldspotensial avfyrte militante palestinere på Gazastripen torsdag morgen to raketter mot Sderot i Israel. Angrepet forårsaket ingen skader, men ble fordømt i klare ordelag både av Abbas og Obama.

Den al-Qaida-tilknyttede, ekstremistiske salafistgruppen Magles Shouraal-Muhahddin har tatt på seg ansvaret for angrepet.

Møtte veggen

Obama gikk ut høyt på banen i sin første presidentperiode i håp om å bli den som etter flere tiår med krig og konflikt kunne skape fred mellom israelere og palestinere. I sin tale i Kairo sa han at USA ikke anser bosetningene som legitime.

Men i løpet av 2010 møtte han veggen da Netanyahu plent nektet å stanse utvidelsen av bosetningene, og palestinerne nektet å fortsette forhandlinger så lenge byggevirksomheten fortsatte.

Det er uklart hvorfor Obama dro til Midtøsten uten å ha med seg en klar plan for fredsprosessen, nå da Netanyahu akkurat har stablet på beina en ny regjering som inkluderer partiet Jødiske hjem, som er en sterk forkjemper for bosetninger.

Publisert

KRITISERER ISRAEL: President Barack Obama holdt pressekonferanse etter møtet med palestinernes president Mahmoud Abbas. Foto: Reuters / NTB scanpix