Enige om ny våpenhvile

Israel og Palestinerne har akseptert et egyptisk forslag om en 72 timer lang våpenhvile. - Positivt at våpenhvilen forlenges, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Publisert Publisert

GAZA SØNDAG: Brann i Gaza By søndag, ifølge vitner på grunn av et luftangrep fra Israel. Foto: SUHAIB SALEM/Reuters

  • Marit Fosso
  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Egypt, som er indirekte megler mellom palestinerne og Israel, ba partene akseptere en ny våpenhvile som skal tre i kraft klokken 23 norsk tid søndag.

— Israel og palestinerne er nå klare med en ny 72 timers våpenhvile, skrev det franske nyhetsbyrået AFP rett før 18.00 i norsk tid søndag kveld, melderAftenposten.

De israelske kildene opplyser at de vil sende forhandlere tilbake til Kairo mandag, om våpenhvilen holder.

Ifølge BBC er håpet at partene kan bruke de 72 timene til å forhandle frem en mer langvarig våpenhvile.

En 72 timer lang våpenhvilen mellom Israel og palestinerne gikk ut fredag morgen. Etterpå har det igjen vært raketter og luftangrep mellom partene.

Lørdag avfyrte Israel over 30 raketter mot Gaza. 9 palestinere mistet livet. Det ble også skutt et stort antall raketter inn i Israel.

Fortsetter å skylde på hverandre

— Jeg har i ettermiddag snakket med Egypts utenriksminister Sameh Shoukry, Israels utenriksminister Avigdor Lieberman og den palestinske visestatsministeren Muhammed Mustafa, og de bekrefter at det har vært intense forhandlinger for å få på plass en midlertidig, humanitær våpenhvile, sier Brende til NTB søndag kveld.

Han sier partene fortsetter å skylder på hverandre.

— Det er ingen tvil om at det er stor frustrasjon både på israelsk og palestinsk side. Partene står langt fra hverandre, spesielt når det kommer til blokaden av Gazastripen. Nå må vi finne gode politiske løsninger for å få en varig våpenhvile, sier han og understreker at det ikke blir en løsning uten en tostatsløsning.

Brende møter mandag Midtøsten-kvartettens utsending Tony Blair i Oslo for å diskutere situasjonen i Midtøsten og spesielt de store utfordringene det internasjonale samfunnet står overfor i Gaza.

— Vi skal snakke om en giverlandskonferanse for Palestina. Ødeleggelsene er enorme, og økonomien på bunnen. Hvis vi ikke skaper håp for borgerne, er jeg redd området vil preges av ekstremisme, sier Brende.

Utsetter skolestart

Ifølge UNICEF gjør krigen i Gaza at skolene ikke kan starte opp som planlagt om to uker.

Årsaken er at mange bruker skolene som tilfluktssted, og andre er ødelagt av bomber og må repareres før man kan ha undervisning der. Udetonerte bomber er også en av årsakene til at skolestarten forskyves, ifølge FN-organisasjonen.

— Det er svært mange udetonerte bomber rundt om på Gazastripen, og de utgjør en stor sikkerhetsrisiko for barna. Skolene kan ikke åpne før skolene og området rundt er klarert, opplyser kommunikasjonsrådgiver Helene Sandbu Ryeng i FNs barnefond UNICEF.

Hun forteller at organisasjonen vurderer å sette opp TV-apparater inne på FN-skolene slik at barna kan se på UNRWA-TV, som sender 16 timer med matematikk, arabisk, engelsk og naturfag hver dag.

Økning i antall drepte barn

Ifølge UNICEFs siste oppdatering fra Gaza har det vært en økning i antall drepte barn. Siste bekreftede antall er 456 barn.

Den siste oppdateringen viser at totalt 11 FN-ansatte er drept på jobb i forbindelse krigen.

Totalt har 1.890 palestinere blitt drept og minst 9.000 såret i den drøyt månedslange krigføringen. Israel sier 64 av deres soldater og tre sivile er drept.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. – Må kunne forvente at den nye fergen tåler vind og sjø

  2. Her lukter bunnvannet som råtne egg. Det kan bety at fjordbunnen er i ferd med å dø.

  3. Disse tiltakene bør du kjenne til om du skal ha byferie

  4. Hotel Norge evakuert etter brann i kjelleren

  5. Kjørte inn i flere andre biler og «blåste rødt»

  6. To av tre stryker. Nå skal Lars Erik gjennom Forsvarets hardeste utdanning.