— Muri og hele hans gruppe av nærmeste medarbeidere sitter i husarrest, sier talsmann Gehad El-Haddad i brorskapet.

Militærledelsen bekreftet torsdag morgen at den holder tilbake Mursi, og det er uklart om Mursi senere vil få lov til å dra dit han vil.

To nære medarbeidere av Mursi ble pågrepet av sikkerhetsstyrker natt til torsdag.

300 arrestordrer

Samtidig er arrestordrer utstedt for i alt 300 brorskapmedlemmer, ifølge egyptiske medier.

De to arresterte lederne i Det muslimske brorskapet er Saad al-Katatni, som leder Frihet- og rettferdighetspartiet, den politiske grenen av brorskapet, og Rashad Bayoumi, nestleder i den islamistiske bevegelsen.

Mursi insisterer på at han fortsatt er Egypts president. I en video lagt ut på YouTube sier han: - Jeg er Egypts valgte president. Folket er nå påkrevd å forsvare denne legitimiteten, som er i tråd med grunnloven.

sz47943e.jpg
REUTERS
sz479452.jpg
REUTERS

Sent onsdag kveld startet forhandlinger om en overgangsregjering i Egypt. Sjefen for Egypts øverste domstol, Adli Mansour, vil bli tatt i ed som midlertidig statsoverhode torsdag, opplyser kilder i det egyptiske forsvaret.

— Ikke vold

Det muslimske brorskapet vil ikke ty til vold etter at Mohamed Mursi ble avsatt som president, sier en fremstående leder av brorskapet.

— Det er overhodet ingen retning mot voldsbruk. Brorskapet er ikke tuftet på bruk av vold. Vår sak er fredelig, nemlig å forsvare våre rettigheter, noe som står sterkere enn et militærkupp, sier Gamal Heshmat til Reuters.

Tusenvis av egyptere slapp jubelen løs da hæren avsatte Mohamed Mursi som president, men situasjonen er svært spent og voldshandlingene fortsetter. Minst ti personer er drept i sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Mohamed Mursi etter avsettelsen av ham, melder egyptiske medier.

Samtidig evakuerte onsdag kveld USA alle sine ansatte på ambassaden i Kairo som følge av den svært spente situasjonen i landet.

Stor splittelse

Tor Wennesland, Norges ambassadør til Egypt, forteller at splittelsen i folket er like stor som før generalen la fram det nye veikartet for Egypts fremtid.

— Splittelsene er akkurat like dype som før uttalelsen. Den har ikke endret på det at folk oppfatter dette forskjellig, sier ambassadøren til NTB.

— Her hvor jeg befinner meg nå, var det stille helt fram til klokken 21. Nå feires det, og det er mye folk ute i gatene. Akkurat her har militæret full støtte, fortalte han på telefon fra Kairo onsdag kveld.