Spionsiktede Edward Snowden var ikke med på flyet han hadde billett til, fra Moskva til Havana mandag, men kan alt ha forlatt Russland.

Nyhetsbyrået Interfax meldte at Snowden ikke var om bord, til tross for at han ifølge flere medier hadde sjekket inn på Aeroflot-flighten.

Samtidig forklarte en Reuters-journalist på flyet at han ikke hadde sett eller hørt noe som tydet på at Snowden var om bord.

Russiske myndigheter har ikke bekreftet at Snowden er holdt tilbake, og en annen russisk kilde sier at han sannsynligvis allerede har forlatt Russland.

— Han har mest sannsynlig allerede forlatt Den russiske føderasjonen, sier den ikke navngitte kilden til Interfax.

— Han kan ha dratt med et annet fly, sier kilden videre, med tanke på at alle trodde Snowden ville forlate Moskva med et Aeroflot-fly med kurs for Cuba.

USA rasende

USA har bedt om å få Snowden utlevert etter at han søndag kveld kom til Moskva fra Hongkong. Den tidligere etterretningsmedarbeideren er på flukt etter å ha offentliggjort en rekke topphemmeligheter om USAs overvåking av telefonsamtaler og datatrafikk.

Det ble tidligere meldt at han skulle fly fra Moskva til Havanna og videre til Ecuador, hvor han har søkt om politisk asyl.

PÅ FLUKT: Edward Snowden reiste lørdag kveld fra Hongkong i et Aeroflot-fly til Moskva, og WikiLeaks sa han var på vei til Ecuador langs en trygg rute.
SCANPIX

USAs utenriksminister John Kerry sier han ikke vet hvor Snowden har planer om å reise. Samtidig understreker han at det er dypt bekymringsfullt dersom Kina og Russland på forhånd visste hvor 30-åringen har tenkt seg.

— Det vil helt opplagt være skuffende dersom man med viten og vilje tillot ham å gå om bord på et fly, sier Kerry og advarer om følger og betydning for forholdet mellom Russland og USA.

Utenriksministeren gjentok også at Snowden har «forrådt sitt land».

Edward Snowdens katt-og-mus-lek med amerikanske myndigheter ble for alvor storpolitikk da 30-åringen dro fra Hongkong til Moskva. Kina grep inn for å gjøre det mulig for Snowden å flykte fra sitt midlertidige tilholdssted Hongkong, mener eksperter, politikere og medier.

- Kina grep inn

USA er skuffet over at Hongkong ikke innfridde USAs begjæring om å utlevere Snowden før han reiste til Moskva. Kina lot angivelig Snowden forlate Hongkong etter først å ha pumpet ham for informasjon. Hongkong er formelt selvstendig, men i praksis i stor grad styrt av Kina.

Snowdens advokat i Hongkong, Albert Ho, sier han formidlet en beskjed til amerikaneren fra en mystisk mellommann for noen dager siden. Mellommannen skal ikke ha spesifisert om han representerte Kinas myndigheter, men Ho sier:

— Jeg har grunn til å tro at de som ønsket at han skulle reise, representerte myndighetene i Kina.

— Beijing ønsket ikke å tre fram på scenen fordi det ville påvirke de kinesisk-amerikanske forbindelsene, sier han.