Det ble hørt skuddsalver etter at de israelske styrkene rykket inn søndag. Søndag kveld melder nyhetsbyrået AP også om en kraftig eksplosjon i kjøpesenteret Westgate, ifølge Aftenposten.

Avisen skriver videre, fortsatt med AP som referanse, at kenyanske soldater og sikkerhetsstyrker har startet et omfattende angrep mot kjøpesenteret.

APs journalist ved kjøpesenteret forteller at eksplosjonen tidlig søndag kveld er den kraftigste som har vært i løpet av det nå 30 timer lange gisseldramaet. «Tre store eksplosjoner ble etterfulgt av stillhet», skriver AP.

10-15 gisseltakere igjen

— Fortsatt holder mellom 10 og 15 islamister stand inne i Westgate-kjøpesenteret, blant dem både kvinner og menn, sa president Uhuru Kenyatta søndag ettermiddag.

Den somaliske islamistgruppa al-Shabaab, som har bånd til al-Qaida, har tatt på seg ansvaret for angrepet. Men presidenten, som selv mistet sin nevø i angrepet, sier saken må etterforskes grundig.

— Angriperne skal ikke komme unna med sine usle og bestialske handlinger. Vi vil straffe folkene bak raskt og smertefullt, sa Kenyatta i en følelsesladet tale.

Israelske styrker

Det ble avfyrt flere skudd etter at israelske styrker rykket inn i bygningen.

OMRINGET: Kjøpesenteret er omringet av soldater og politifolk. En kenyansk soldat og en sivilkledd mann søker dekning utenfor kjøpesenteret i Nairobi lørdag ettermiddag.
NTB Scanpix

— Israelerne er akkurat gått inn, og de redder ut gisler og sårede, opplyser en kenyansk sikkerhetskilde til nyhetsbyrået AFP.- Det er israelske rådgivere som hjelper til med forhandlingsstrategien. Men ingen israelere er innblandet i noen nær forestående angrepsoperasjon, sier derimot en sikkerhetskilde i Jerusalem til nyhetsbyrået Reuters.

En talsmann for det israelske utenriksdepartementet vil verken bekrefte eller benekte at israelske styrker eller agenter er gått inn.

Nøye planlagt

Terrorangrepet mot et kjøpesenteret i den kenyanske hovedstaden er trolig nøye uttenkt, mener eksperter.

— Dette målet er nok valgt med omhu, sier sosiolog Jan M. Haakonsen ved Forskningsrådet til NTB.

Kenyas president frykter konsekvensene for den viktige turismenæringen, og advarer nå andre land mot å innføre reiserestriksjoner til Kenya på grunn av terroren.

— Kenya er et land som er veldig avhengig av turisme, og et dårlig rykte blant turister kan få store økonomiske konsekvenser, sier Haakonsen.

Nordmenn i terrordrama

Fire norske misjonærer var på kjøpesenteret da terroristene slo til lørdag. Der satt de fanget i flere timer og hørte skuddsalvene like ved.

— Vi satt på en mesanin i annen etasje med utsikt over første etasje der anslaget skjedde, sier Roger Hertzenberg på telefon til NTB.

Han var på kjøpesenteret sammen med Henning Boganes da terroristene stormet bygningen med automatgeværer og granater.

4 norske misjonærer uskadd

De to nordmennene søkte tilflukt på et herretoalett sammen med om lag tjue andre, deriblant en engelskmann og flere unge butikkansatte.

— Hver gang det var skyting og slamring med dører, stimet folk sammen inne på båsene. Det var kaotisk, men vi forsøkte å holde roen og snakke med folk, sier misjonæren.

De fire norske misjonærene som befant seg i kjøpesenteret under angrepet slapp fra det i god behold. Ifølge Utenriksdepartementet er det ingen ting som tyder på at flere nordmenn er involvert.

Tre briter bekreftet drept

Forsterkninger fra Kenyas hær strømmet søndag til området.

— Det er fortsatt gisler i kjøpesenteret, og det gjør operasjonen vanskelig, sier innenriksminister Joseph Ole Lenku.

Myndighetene vil ikke si hvor mange gisler som fortsatt befinner seg i bygget. Antall bekreftede døde i terrorangrepet økte søndag til 59. Minst 200 er såret.

Det er flere vestlige og andre utlendinger blant de drepte. En er den ghanesiske dikteren Kofi Awoonor. En annen er en canadisk diplomat. Tre briter er også bekreftet drept.