Varg Vikernes og hans kone ble pågrepet av fransk politi ved sin gård i Sør-Frankrike tirsdag og ble satt i arrest i landsbyen Brive-la-Gaillarde, mistenkt for terrorplanlegging.

— De er ikke siktet for noe. Dette er et forstadium som i Norge kan sammenlignes med å bli kalt inn til avhør, sier John Christian Elden, Vikernes' tidligere forsvarer, til NTB.

Agnes Thibault Lecuivre, talsperson for påtalemyndigheten i Paris, bekrefter overfor NTB at det er snakk om en preventiv pågripelse.

— Vi har ikke kjennskap til noe spesifikt prosjekt, men han blir ansett som farlig, sier hun.

Fullmakter

— Fransk politi har kjempet mot terrorisme siden 50-tallet og har fått omfattende erfaring. De har vide fullmakter og bruker dem, sier Eric Denécé ved Det franske senteret for etterretningsforskning til NTB.

Kritikere ser de vide fullmaktene gitt i antiterrorlovene, blant Europas strengeste, som en trussel mot borgerrettighetene. Denécé mener ikke det, men sier samtidig at han ser Vikernes-saken som en kriminalsak og ikke en terrorsak.

— Frankrike har et juridisk system som gjør det mulig å pågripe før en terrorhandling finner sted, basert på mistanke om at det finnes en intensjon, sier han.

Usikkert om han flyttes

Fransk lov gir myndighetene lov til å holde nordmannen fengslet i fire dager før en eventuell siktelse legges fram. Hvis det ikke skjer, vil Vikernes og hans franske kone måtte løslates.

Politiet i Brive-la-Gaillarde sa tidlig onsdag til NTB at Vikernes og kona blir sittende i landsbyen i alle fall hele onsdag, og at en eventuell overføring til Paris vil skje enten onsdag kveld eller torsdag morgen.

Samtidig fortsetter undersøkelsene ved parets hjem.

Det er allerede funnet fem skytevåpen samt flere kniver og sverd på eiendommen, skriver Dagbladet.

Tre utløsende forhold

Vikernes, også kjent som «Greven», ble i 1994 dømt til 21 års fengsel for drap og flere påsatte kirkebranner.

Vikernes har fortsatt flere millioner i gjeld på grunn av kirkebrannene.

På nettet har 40-åringen har ytret sitt jødehat, fascinasjon for nazisme og forståelse for terrordømte Anders Behring Breiviks synspunkter.

Franske myndigheter har uttalt at den pågrepnes ytringer på bloggen sin, mottakelsen av Breiviks manifest og våpenkjøpet Vikernes' kone har gjort, er årsaken til at fransk politi valgte å gå til aksjon. Dette mener Elden er et tynt grunnlag.

— Franske myndigheter toner selv ned innbringelsen og presiserer at han foreløpig ikke er siktet for noe som helst, sier han.

Ingen norsk hjelp

Frankrikes innenriksminister Manuel Valls har sagt at de foreløpig ikke kjenner til at Vikernes skal ha hatt konkrete terrorplaner.

Det norske utenriksdepartementet er heller ikke blitt kontaktet av franske myndigheter, noe som har fått kommentatorer til å så tvil om franskmennene har grunnlag til å ta ut en siktelse.

Vikernes har anledning til å be norske myndigheter om konsulær bistand, det vil si hjelp til å få oppnevnt lokal advokat eller med å opprette kontakt med familie og venner i Norge.

— Vi har ikke fått noen slik henvendelse, sa UDs kommunikasjonssjef Ragnhild Imerslund.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsker ikke å uttale seg om saken.

— Dette er en sak som ligger på bordet til fransk politi. Vi har ingen kommentar, sier Siv Alsen, seniorrådgiver i PST.