Ifølge generalsekretær Ban Ki-moon har FN aldri tidligere påtatt seg et så farefylt oppdrag av denne typen.

— Inspektørene vil utføre en operasjon som ganske enkelt aldri er forsøkt tidligere, konstaterer Ban i en rapport til FNs sikkerhetsråd.

Ban anslår at det må ytterligere 100 våpeninspektører til, og han anslår at oppdraget vil ta inntil ett år.

Høy risiko

Våpeninspektørene vil løpe stor risiko i det borgerkrigsherjede landet, der opprørerne fortsetter sin væpnede kamp mot regimet.

Minst ti regjeringssoldater skal ha blitt drept i rakett- og granatangrep mot to militærbaser nordvest i landet mandag, og regjeringsstyrkene svarte med å angripe flere opprørsstillinger med kamphelikoptre.

Våpenekspertene må utføre sitt oppdrag under i farlige forhold, særlig i byer som Damaskus, Homs og Aleppo, advarer Ban Ki-moon.

— Tungt artilleri, flyangrep, granatangrep og vilkårlige angrep mot sivile områder er vanlig, og frontlinjene endres raskt, påpeker han.

Har begynt arbeidet

FN har alt 19 våpeninspektører og 16 sikkerhetsvakter på plass i Syria, der de har startet arbeidet med å overvåke ødeleggelsen av landets kjemiske våpen.

Syria antas å ha over 1.000 tonn med kjemiske stridsmidler, men sluttet seg nylig til FNs konvensjon mot slike våpen og har gått med på å ødelegge dem.

Landet har lagt fram en liste over hvor våpenanleggene og lagrene befinner seg, men opprørerne har ikke lovet FN-inspektørene fritt leide til disse områdene og anleggene.

Fortjener honnør

De første våpnene ble destruert sist helg, mindre enn én uke etter at Sikkerhetsrådet påla alle parter i borgerkrigen i landet å legge kortene på bordet og gi fra seg våpnene.

USAs utenriksminister John Kerry berømmet mandag president Bashar al-Assad for at arbeidet med å ødelegge våpnene alt er i gang.

— For å være ærlig så fortjener Assad-regimet honnør for dette. Dette er en god start, sa Kerry.