FSA-opprørerne kjempet mot styrkene til president Bashar al-Assad i en rekke bydeler i Damaskus tirsdag. Opprørerne hevder at de fortsatt kontrollerer bydelene al-Midan og al-Tadamon, og at de har startet en avgjørende offensiv mot hovedstaden.

De påstår også at to av regimets kamphelikoptre ble skutt ned i kampene tirsdag.

En offiser i den syriske regjeringshæren sier på sin side til nyhetsbyrået AFP at situasjonen er under kontroll og at «terroristene» har søkt tilflukt i leiligheter og moskeer.

En aktivist som ankom Damaskus tirsdag kveld sier til NTB at han hørte lyden av maskingevær og granater.

— Jeg så også helikoptre i luften på vei fra flyplassen og inn til byen. Det er nesten ingen mennesker i gatene i de bydelene som ennå ikke er omfattet av kampene, og markedene er stengt, sier mannen som ønsker å være anonym av frykt for represalier fra regimet.

- Assads fall nærmer seg

Fredag begynner muslimenes hellige måned ramadan. Under ramadan faster muslimene fra soloppgang til solnedgang. Aktivisten mener fastemåneden vil gi opprørerne fornyet styrke.

— Ramadan vil være en stor fordel for opprørerne, slår han fast og viser til at ramadan er en måned der folk tradisjonelt er sosiale og snakker mye sammen.

— Det kan knytte folk sammen i motstanden mot regimet. Vi er sikre på at Assad vil falle til slutt, og nå føler vi at den stunden nærmer seg, sier mannen.

Aktivisten i Damaskus forteller at FSA blir sterkere for hver dag, og at våpnene deres er blitt mer avanserte de siste månedene.

— Folk fra alle deler av samfunnet slutter seg til dem. Men, de jobber i det skjulte og folk flest vet ikke så mye om dem. Det er en fordel for FSA at det er slik, påpeker han.

- Gitt opp vestlig hjelp

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), en aktivistgruppe basert i London, ble minst 67 mennesker drept av regimestyrker tirsdag, de fleste av dem i Damaskus og omegn.

19 av disse mistet livet i bydelene al-Midan, al-Qaboun og al-Hajar al-Aswad.

SOHR har ikke tall på hvor mange av regjeringssoldatene som mistet livet i kampene.

Aktivisten forteller at han og mange andre nå har gitt opp en fredelig løsning på konflikten.

— For noen måneder siden hadde vi et håp om at utenlandsk press kunne fjerne Assad fra makten, men nå ser vi ingen annen utvei enn væpnet kamp. Og den kampen må vi kjempe alene, sier han