— Vi er blitt enige om en utvetydig forpliktelse fra begge parter om aldri å bruke makt for å løse konflikter og uenigheter, samt at fiendtlighetene skal opphøre, sa Sudans forsvarsminister Abdelrahim Mohamed Hussein søndag.

Fredssamtaler

De to landene fortsatte i helgen fredssamtalene ledet av Den afrikanske union (AU). Flere forsøk på å skape enighet om hvor grensen skal gå og hvordan oljeinntekter skal fordeles, har tidligere strandet, men partene var ved godt mot søndag.

— Vi skal diskutere alle problemområder, som sikkerhet og økonomi. Og vi har forpliktet oss til å løse grensekonflikten, sa Sør-Sudans sjefforhandler Pagan Amum.

De to landene har imidlertid ennå ikke kommet til enighet når det gjelder en demilitarisert sone langs den urolige grensen.

Vil normalisere

— En slik sone er ikke i seg selv et mål, det vi prøver på er å normalisere forholdet mellom landene, svarte Sudans Hussein på spørsmål om dette.

Også forhandlingsleder Thabo Mbeki, tidligere president i Sør-Afrika, var positiv søndag, til tross for at partene ennå ikke har skrevet under på en avtale.

Sør-Sudan fikk sin uavhengighet fra Sudan 9. juli i fjor, men uavklarte stridsspørsmål om hvordan oljeressursene skal fordeles og hvor grensa skal gå har ført til økt spenning mellom de to landene. Begge parter har gått til angrep over grensa.

FN har truet med sanksjoner dersom en avtale ikke er på plass innen august. Forhandlingene skal etter planen fortsette 11. juli. (©NTB)