Filippinenes president Benigno Aquino sa søndag at myndighetene vurderer å innføre unntakstilstand i de tyfonrammede områdene for å få slutt på plyndringen.

— Vi kan ikke engang begynne å forstå hvordan situasjonen er for de rammede, men det er ingen grunn til å ty til vold og ulovligheter, sa en polititalsmann i et radiointervju søndag.

— Vi kan ikke godta anarki, la han til.

Tyfonen har lagt store deler av Tacloban og andre byer i grus, og minst 10.000 mennesker fryktes omkommet i Leyte-provinsen. Det bor om lag 220.000 innbyggere i Tacloban, som er provinshovedstaden i Leyte. Uværet er trolig den verste naturkatastrofen som har rammet Filippinene noen gang.

Plyndring

Hjelpearbeidere og nødforsyninger strømmer nå inn til de østlige provinsene i Filippinene, men hjelpemannskapene sliter med å nå inn til de rammede områdene. Veier er sperret og nesten alt av bygninger og infrastruktur er ødelagt.

President Aquino sendte søndag 300 spesialstyrker og politifolk til byen Tacloban etter rapporter om at lastebiler med nødhjelp er blitt angrepet og plyndret på øya Leyte, der byen ligger. Ifølge filippinsk Røde Kors står kriminelle gjenger bak angrepene.

Akutt nødhjelp

Norge gir i første omgang 20 millioner kroner i akutt nødhjelp til Filippinene og sender også personell fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Til sammen er rundt 4,5 millioner mennesker rammet av stormens herjinger. Det anslås at 1,7 millioner barn bor i de hardest rammede områdene.

Haiyan traff land på østkysten av Filippinene natt til fredag, med vindkast på over 75 sekundmeter og 5-6 meter høye bølger.