— Jakten på undervannssignaler fra det savnede MH370 vil trolig fortsette i flere dager før en robot som kan senkes under vann, blir tatt i bruk, sa den australske søkesjefen Angus Houston ifølge AFP tirsdag.

Sjansen for å finne deler av flyet på havoverflaten i Indiahavet har blitt kraftig redusert som følge av sterke strømmer og en syklon som passerte gjennom området i løpet av forrige uke. Derfor har australske myndigheter vurdert å sende ned en robot for å undersøke havbunnen i Indiahavet.

Houston sa tidligere til ABC at dette kunne komme til å skje tirsdag.

Kritisk

Letesjefen opplyste også at det månedslange søket nå er på et kritisk stadium. Grunnen er at batteriene i de svarte boksene som gjør opptak i fly, er i ferd med å gå tomme eller allerede har gjort det.

Batteriene i de svarte boksene har normalt en levetid på 30 dager, og denne tiden er nå overskredet. Imidlertid kan batteriene i beste fall leve en kort stund til.

— Vi må fortsette dette søket i flere dager til vi kommer til det punktet hvor det er absolutt ingen tvil om at batteriene til signalsenderen har gått ut, sa Houston.

Mandag opplyste Houston at det australske skipet Ocean Shield fanget opp to signaler som samsvarer med signalene som sendes ut fra de svarte boksene i fly. Det første signalet varte i mer enn to timer og det andre i rundt 13 minutter, men etter dette har det ikke blitt registrert noen nye signaler, sier Houston til radiostasjonen.

Avgjøres trolig tirsdag

Det er en robot av typen Bluefin-21 som kan bli aktuell å ta i bruk for å gjennomsøke havbunnen. Roboten gjør søket ved bruk av sonarutstyr, før funnene analyseres om bord på skipet. Det kan ta flere dager før den har noe å rapportere om.

Basert på analyser av sporadiske radar- og satellittdata, er letesjefen trygg på at de befinner seg på rett sted.

— Vi er ganske sikre på at vi er i riktig område, sier Houston.

Opp mot 14 fly og 14 skip vil delta i søket etter flyet som fortsetter tirsdag.

239 personer var om bord i flyet da det forsvant den 8. mars og fløy tusenvis av kilometer utenom ruten fra Kuala Lumpur til Beijing.

Myndighetene har ikke utelukket at mekaniske problemer kan ha forårsaket flyets forsvinning, men har sagt at beviser som inkluderer tap av kommunikasjon med flyet, antyder at forsvinningen trolig skyldes en bevisst handling om bord.