Syria står overfor en «krig ført fra utlandet», hevder president Bashar al-Assad, som avviser kompromisser i kampen mot det han kaller terrorisme.

I sin tale til den nye nasjonalforsamlingen i Damaskus hyllet Assad det han kalte «martyrer, sivile og militæret» i landet. I vante ordelag sa presidenten at terroren i Syria er økende, til tross for «politiske skritt». Assad hevder landet har blitt konfrontert med et «ødeleggelsesprosjekt» og en krig ledet utenfra. Han gjorde det helt klart at det er uaktuelt å forhandle med opposisjonelle i eksil.

Syriske myndigheter arrangerte i begynnelsen av mai valg på ny nasjonalforsamling, til tross for volden som herjer landet.

— Vi har ikke noe politisk problem fordi dersom vi hadde det, hadde dette partiet gjennomført et politisk program. Det vi står overfor er et forsøk på å skape sekterisk splid og verktøyet som brukes er terrorisme, sa Assad i talen som ble overført på syrisk fjernsyn.

Dialog

Drapene i Syria har fortsatt til tross for tilstedeværelsen av et internasjonalt observatørkorps bestående av 300 ubevæpnede offiserer. Hver dag bryter både regime og opprørere våpenhvileavtalen som ble fremforhandlet av FNs og Den arabiske ligas spesialutsending Kofi Annan.

Assad hevder at regimet er villig til å gå inn i dialog, men at styret ikke vil ta imot instrukser fra utlandet eller fra «krefter som støtter terrorisme». Han mener det internasjonale aspektet av konflikten nå er tydelig.

— Problemet er terrorisme. Vi står overfor en virkelig krig ført fra utsiden, sa Assad, som lovet at han ikke ville inngå noen kompromisser i kampen mot terrorister.

Hevn

Presidenten avviser dialog med dem som jobber for utenlandsk inngripen eller støtter «terrorgrupper», og henviste til Det syriske nasjonalråd, det splittede organet som hevder å representere opposisjonen og som i stor grad består av eksilsyrere.

— Vi vil fortsette å konfrontere terrorisme med hard hånd, men døren er åpen for dem som ønsker å vende tilbake, sa Assad til nasjonalforsamlingen.

— Jeg oppfordrer alle som fortsatt nøler med å gjøre det, til å ta det siste skrittet. Staten vil ikke hevne seg på dere.

Mange drepte

Assad har svært sjelden opptrådt offentlig siden de første demonstrasjonene mot ham startet i mars i fjor.

Talen kommer etter at arabiske ledere i helgen innstendig ba FN om å handle for å stanse blodsutgytelsen som har vedvart i femten måneder.

Siden den såkalte våpenhvilen trådte i kraft 12. april, har så mange som 2.300 mennesker blitt drept. Til sammen har anslagsvis 13.400 mennesker mistet livet siden de første protestene startet.