Det skriver den britiske avisa The Telegraph onsdag.

Lekkede notater fra et møte mellom Russlands president Vladimir Putin og Saudi-Arabias etterretningssjef, prins Bandar bin Sultan, viser at Saudi-Arabia vil strekke seg langt for å bli kvitt president Bashar al-Assad.

— La oss utforske hvordan vi kan få på plass en felles russisk-saudiarabisk oljestrategi. Målet er å bli enige om en oljepris og et produksjonsnivå som holder prisen stabil, sa Bandar bin Sultan under det fire timer lange møtet, ifølge avisa.

OL-angrep

— Vi forstår Russlands store interesse i oljen og gassen i Middelhavet fra Israel til Kypros. Og vi forstår viktigheten av en russisk oljerørledning til Europa. Vi er ikke interessert i å konkurrere med det, sa prinsen videre.

Avtalen Putin ble tilbudt ser ut til å være en allianse mellom OPEC og Russland. President Putin har lenge ønsket et globalt gasskartell.

Detaljene i samtalen ble først lekket til russisk presse, og den har også blitt omtalt i den libanesiske avisa As-Safir.

Den saudiarabiske etterretningssjefen lovet å beskytte Russlands marinebase i Syria dersom Assad blir styrtet. Men han hintet også om at det var fare for angrep under OL i Sotsji, utført av tsjetsjenske terrorister, dersom det ikke ble noen avtale.

Bruker tsjetsjenere

Bin Sultan sa videre at tsjetsjenerne som kjemper med opprørerne i Syria var et pressmiddel som kan slås av og på: - Disse gruppene skremmer oss ikke. Vi bruker dem mot det syriske regimet, men de vil ikke spille noen rolle i Syrias fremtid.

Men Putin skal ikke ha takket ja til Saudi-Arabias tilbud, skriver The Telegraph.

— Vårt standpunkt om Assad vil aldri endres. Vi mener det syriske regime er det som best taler det syriske folkets sak. Ikke disse lever-spiserne, sa Putin med referanse til bildet av en opprører som spiser biter av lever og hjerte fra en død syrisk soldat.

Bandar bin Sultan advarte på sin side om at den eneste løsningen på konflikten er en «militær løsning».