— Hør godt etternå, for dette er viktig, sa Bill Clinton og løftet pekefingeren.

Salen ble stilleog ventet. Man så for seg at hundretusener av TV-seere rundtom i USA skjerpetsansene, og lente seg litt ekstra frem i sofaen. Når Bill ber deg om ålytte, så gjør du det.

Så kom det enlang utlegning og helsereform. Eller middelklassens kår. Eller amerikanskindustri.

Bill Clintonsrolle i går var å formelt nominere Barack Obama til presidentkandidat. Mentalen hans var mer som et foredrag, der han greiet ut om demokratenesideologiske standpunkt. For enhver annen politiker ville det vært drepende, menfor Clinton unike politiske talent var det svært effektivt .

I 50 minutter,langt over den normerte taletiden, minnet han amerikanerne på hva som står påspill i høstens valg.

— Obamaer cool på utsiden, men inni brenner han for Amerika, sa Bill.

Angrep Romney

Salen gikkbananas allerede før den tidligere presidenten kom på scenen, da en videominnet dem på de gode Clinton-årene på nttitallet. Så kom Bill slentrende tilsin gamle valgkampsang, «Don’t stop thinking about tomorrow».

Clinton varnådeløs i sine angrep på republikanerne, som han sa «lever i et alternativtunivers,» og gjorde narr av deres anekdoter.

— Engammel historie sier at enhver politiker gjerne vil overbevise velgerne om athan var født i en tømmerhytte som han bygde selv, sa Clinton.

— Mensånn er jo ikke virkeligheten.

Den tidligerepresidenten angrep også Romney og republikanerne for å ha blokkert Obamasforsøk på å forbedre økonomien og få til samarbeid i kongressen. Clinton sa athan som guvernør samarbeidet med både Ronald Reagan og George H. W. Bush, ogaldri hadde opplevd en så hatefull høyreside som den han nå ser.

— Detkan godt hende det er god politikk å skape konflikt når tidene er vanskelige,men det fungerer ikke i den vireklige verden. Der trenger man samarbeid, saClinton, og beskyldte republikanerne for å ”legge hjernen igjen utenfor døren”npr de forhandlet i Kongressen.

clint2.jpg
REUTERS

ForsvarteObama

I løpet av talenbrukte Clinton mye tid på å forsvare det Barack Obama har oppnådd.

— Ingenkunne gjort dette bedre enn det han har gjort under slike forutsetninger, saClinton.

Flerekommentatorer mente etter talen at Clinton kan ha gitt Barack Obama en viktigdytt i valgkampen, som de siste par ukene har vært helt jevn påmeningsmålingene.

Analytiker ogrepublikaner Alex Castellanos sa til CNN at Clinton kan ha reddet Obamasgjenvalg med sin tale.

— Stengdørene, ingen trenger å komme tilbake i morgen. Landsmøtet er over, og dette erøyeblikket som har gjenvalgt Barack Obama, sa han.

Obama på scenen

Clintonavsluttet med å forsikre om at Obama vil fortsette å kjempe og stå opp forverdiene til demokratene. Idet han endelig avsluttet godt på overtid, kom Obamaselv inn på scenen for å gi Clinton en klem, mens Tom Petty sang «I won´t backdown».

Ogsalen gikk bananas nok en gang.

clint1.jpg
SCANPIX