Tyfonen er den kraftigste som har rammet landet i år, med vindkast opp mot 44 meter i sekundet.

Totalt 142 mennesker omkom i jordskred i byen New Bataan. Byen ligger i fjellene på øyen Mindanao og har rundt 45.000 innbyggere.

Regnet fosset nedover fjellsiden og skapte en dødelig strøm av leire, trær og stein. Alt som sto i skredets vei, ble knust, og skoler, tinghus, rådhus og helsesentre hvor folk hadde søkt tilflukt, ble neddynget eller fullstendig ødelagt. Bilder fra byen viser både døde og overlevende dekket av leire.

Seks av de omkomne i New Bataan var soldater som deltok i redningsarbeidet.

Frykter sykdommer

Veien til byen er sperret av kampesteiner og falne trær, noe som gjør redningsarbeidet vanskelig.

Myndigheten bruker helikoptre og tunge kjøretøy i håp om å komme fram med hjelp.

— Likene ligger ute på bakken, helt åpent, i New Bataan, og vi håper å unngå at sykdommer sprer seg, sier Filippinenes velferdsminister Corazon Soliman.

Takene forsvant

I kystprovinsen Davao Oriental var det vinden som gjorde størst skade. Verst har det gått ut over byen Cateel og områdene rundt.

— Takene har blåst av omkring 95 prosent av bygningene i sentrum, deriblant sykehus, hjem og private bygninger, opplyser provinsguvernør Corazon Malanyaon.

En av hærens hovedbaser i nærheten er også rasert. Både bunkere og kommunikasjonsutstyr er borte.

— Vi må forte oss å komme fram med likposer, medisiner, tørre klær og, aller viktigst, telt, fordi de overlevende bor utendørs etter at tyfonen blåste bort hjem og tak, sier velferdsminister Soliman.

Men også her har uværet ødelagt bruer og veier. Folk bruker det de har til rådighet av utstyr, eller bare hendene, til å rydde veien.

Avtatt

Uværet nådde kysten av Mindanao mandag og nådde onsdag flere populære turiststeder nord på øya Palawan. Men uværets styrke har avtatt og er derfor ikke lenger like ødeleggende.

87.000 mennesker søkte tilflukt i evakueringssentre opprettet av myndighetene da uværet nærmet seg.

Filippinene rammes hvert år av rundt 20 tropiske stormer. For ett år siden omkom over 1.200 mennesker da stormen Washi rammet Mindanao.