Taliban hevder å stå bak angrepene, som trolig er et svar på tirsdagens avtaler.

Over 15 mennesker skal ha blitt såret i bombeeksplosjonene som rammet afghansk militærkjøretøy, opplyser afghanske myndigheter.

— En afghansk militærbuss og en annen bil med militærpersonell ble truffet av to selvmordsbomber, sier en talsmann for innenriksdepartementet, Ayoub Salanghi.

Kritiserer avtale

Taliban kaller sikkerhetsavtalene med USA og NATO for et listig amerikansk plott som skal sørge for at amerikanerne fortsatt kontrollerer Afghanistan og ikke taper ansikt som supermakt.

I en rekke Twitter-meldinger, flere av disse på engelsk, kritiserer Taliban landets nyvalgte president Ashraf Ghani og hans regjeringsapparat for å tillate utenlandske soldater å bli værende i landet.

— De som undertegnet denne pakten og alle dens støttespillere, skal for alltid bli merket som utenlandske slaver i historiebøkene og i afghanernes minne, skriver Talibans talsmann Zabihullah Mujahid i en uttalelse.

Utenlandske soldater blir

De nye avtalene med USA og NATO innebærer at nærmere 10.000 amerikanske soldater og drøyt 2.000 soldater fra andre NATO-land blir i landet.

Målet er å hindre at Taliban, som allerede kontrollerer store områder, tar kontroll over Kabul. I tillegg er det ventet at den militære tilstedeværelsen vil bidra til økonomisk stabilitet og utvikling.

Ifølge forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) planlegger Norge å delta med relevante bidrag, men understreker at ingen beslutninger er gjort enda.