Jagland til Sri Lanka

Utenriksminister Thorbjørn Jagland reiser til Sri Lanka for å ha samtaler med president Chandrika Kumaratunga torsdag.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 21 år gammel

Utenriksdepartementet opplyser at president Kumaratunga har bedt utenriksministeren komme til Colombo for å gjennomgå status for fredsprosessen.

Møtes torsdag Jagland reiser onsdag ettermiddag til Sri Lanka fra Polen, der han har hatt samtaler om en polsk-norsk gassavtale.

Møtet med president Kumaratunga skal finne sted torsdag kveld lokal tid. Norges spesialutsending til Sri Lanka Erik Solheim følger med på reisen, men samtalen mellom Jagland og Kumaratunga skal være under fire øyne, opplyser pressetalsmann i UD Karsten Klepsvik.

Politisk nivå Ifølge Klepsvik er det et sterkt ønske fra president Kumaratunga om at Jagland kommer til Sri Lanka for å diskutere fredsprosessen.

— Hun føler behov for å diskutere saken på politisk nivå, sier Klepsvik til NTB.

Han advarer imidlertid mot forventninger om nye banebrytende utspill fra srilankisk side i den fastlåste fredsprosessen.

Fredsprosessen i Sri Lanka, der Erik Solheim fungerer som mekler, står på stedet hvil etter krav fra den tamilske LTTE-geriljaen om at regjeringen opphever forbudet mot organisasjonen før det innledes fredsforhandlinger. Geriljaen har kjørt fram dette kravet med større tyngde den siste tiden, men uten at det har skapt bevegelse hos motparten.

Nye kamper Imens fortsetter kampene nord og øst på øya. Tirsdag ble minst ti mennesker drept og 25 såret da tamilgeriljaen angrep en militær kontrollpost i Batticaloa-regionen. Dagen før hevdet regjeringsstyrkene at 14 opprørere var drept i et angrep på en geriljabase i nærheten.

Tamilske opprørere har siden 1983 slåss for en egen tamilsk stat nord og øst i landet. Anslagsvis 64.000 mennesker er drept i konflikten.

Utenriksminister Jagland skal være tilbake i Norge fredag ettermiddag. NTB

DRAR: Utenriksminister Thorbjørn Jagland drar til Sri Lanka. Arkivfoto
Publisert
BT anbefaler

SAS-pilotene fortsetter meklingen i tre dager til

Innstilte flyruter, timelange flyplasskøer og passmangel – her får du siste nytt om reisesommeren 2022.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. «Bergensernes jubel vippet ham nesten av pinnen»

  2. Brann på Hop i natt – 12 personer evakuert

  3. «Sverige skal få bli med i Nato, men det koster»

  4. Foreslår «blå bybane» mellom Laksevåg og Nøstet

  5. Ber om innspill fra syklende bergensere

  6. Fikk melding om smell - politiet rykket ut med store styrker