Frankrike i dyp sorg

Lørdag samlet folk i Paris seg rundt terroråstedene. Flere synes det er vanskelig å fatte hva som har skjedd. Frankrike har erklært landesorg.

Publisert Publisert

MISTET BROREN: En mann sitter på kne ved et vaskeri. Han forteller at broren ble drept under terrorangrepene fredag. Foto: Helge Skodvin

TERROR: Kulehull vitner om de grufulle hendelsene i Paris Fredag. Foto: Helge Skodvin

MINNES OFRENE: Minst 129 mennesker ble drept under terrorangrepene. Lørdag oppsøkte flere terroråstedene. Foto: Helge Skodvin

Mange har tent lys og lagt ned blomster i Paris lørdag. Foto: Helge Skodvin

Selv om franske myndigheter har oppfordret folk til å holde seg innendørs, oppsøker mange åstedene for terrorangrepene i Paris. Foto: Helge Skodvin

Franske aviser lørdag. Foto: Helge Skodvin

Mange i Frankrike beskriver grusomhetene fredag kveld som vanskelige å fatte. Foto: Helge Skodvin

Mange har lagt ned blomster ved åstedene i Paris. Foto: Helge Skodvin

GRUFULLT: Blodspor vitner om terrorangrepene i Paris. Foto: Helge Skodvin

Mange trosser myndighetene oppfordring om å holde seg innendørs. Dette er ett av åstedene for terrorangrepene. Foto: Helge Skodvin

Flere tente lys og la ned blomster ved åstedene. Foto: Helge Skodvin

SOLIDARITET: Det er kø av mennesker som vil gi blod i nabolaget der terroren skjedde i Paris. Foto: Helge Skodvin

Politi i gatene i Paris lørdag. Foto: Helge Skodvin

Mange har tent lys og lagt ned blomster i Paris lørdag. Foto: Helge Skodvin

Mange har tent lys og lagt ned blomster i Paris lørdag. Foto: Helge Skodvin

Mange har tent lys og lagt ned blomster i Paris lørdag. Foto: Helge Skodvin

Politiet patruljerer gatene i Paris lørdag. Foto: Helge Skodvin

Mange har tent lys og lagt ned blomster i Paris lørdag. Foto: Helge Skodvin

TERROR: Minst 129 mennesker ble drept i konsertsalen Bataclan. Foto: Helge Skodvin

Politiet holder vakt i gatene i Paris lørdag. Foto: Helge Skodvin

Politiet holder vakt i gatene i Paris lørdag. Foto: Helge Skodvin

Flere steder er det spor av de grufulle hendelsene. Foto: Helge Skodvin

Mange har lagt ned blomster og tegninger ved åstedene i Paris. Foto: Helge Skodvin

TERROR: Minst 129 mennesker ble drept i konsertsalen Bataclan. Foto: Helge Skodvin

LIKE VED: 20 år gamle Vincent var på jobb på et teater like i nærheten av Bataclan. Han var ferdig på jobb fem minutter før skytingen startet. - Venninnen min var på Bataclan sammen med tre venner. Hun klarte seg. Det gjorde ikke de tre vennene hennes, sier han. Foto: Helge Skodvin

Flere har lagt ned blomster og lys ved åstedene i Paris. Foto: Helge Skodvin

Flere av stedene har folk laget plakater for å minnes ofrene. Foto: Helge Skodvin

Flere områder i Paris er sperret av etter terrorangrepene. Foto: Helge Skodvin

Politi patruljerer gatene i Paris lørdag. Foto: Helge Skodvin

Mange har lagt ned lys og blomster der terrorangrepene fant sted. Foto: Helge Skodvin

 • Rune Christophersen
 • Cathrine Krane Hansen
 • Linn Gjerstad
 • Sigrid Haaland
 • Helge Skodvin
 • Yngvild Gotaas Torvik
 • Marianne Nilsen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

— Min bror er død. Han ble drept her. Rett utenfor kafeen, sier en mann.

Han sitter på kne ved et vaskeri. Tenner et lys. Utenfor brasseriet rett ved siden av ligger det blomster og lys. «Vi glemmer aldri», står det på en plakat. På vinduene bak er det 20 kulehull.Rett over veien for vaskeriet ligger kafeen Salle à l'étage. Sagspon dekker over blodflekker. Området foran er sperret av med politibånd. Også der er det flere kulehull i dører og vegger.

Følg vår dekning direkte:

Les også

Siste om dramaet i Paris

 • Tidslinje:Slik var terrornatten
  Døren inn til vaskeriet er knust av skudd. Like ved er det noen som har gjerdet inne et lite område med politibånd. På innsiden ligger en lapp der det står: «Her er et menneske blitt drept. Respekter plassen.» Rundt lappen brenner levende lys.

Broren til mannen er en av minst 129 drepte etter terrorangrepene i Paris fredag kveld. Tross myndighetenes råd om å holde seg innendørs, har mange samlet seg rundt terroråstedene.

Roser og lys

Utenfor konsertsalen Bataclan vokser blomsterhavet lørdag kveld. Flere sitter og ber foran lys som brenner. Noen har lagt roser oppå en enslig joggesko. På en lapp står det: «Peace for Paris». Mange av dem som er til stede gråter.

Minst 87 personer ble drept inne på Bataclanfredag kveld før sikkerhetsstyrkene stormet lokalet.Da sprengte gjerningsmennene seg i luften med selvmordsbelter.

Tidlig lørdag ettermiddag gikk politiet frem og tilbake og ba folk flytte på seg ved konsertsalen. Mange stoppet opp for å ta bilde.

— Ikke stopp opp. Fortsett videre, sa en politimann.

- Helt uvirkelig

20 år gamle Vincent var på jobb på et teater like i nærheten av Bataclan. Han var ferdig på jobb fem minutter før skytingen startet.

— Venninnen min var på Bataclan sammen med tre venner. Hun klarte seg. Det gjorde ikke de tre vennene hennes, sier han.

Vincent legger ned fire roser ved politisperringene. På innsiden ligger et par joggesko og en jakke på bakken.

— Min venninne har det helt forferdelig. Mine tanker går til henne, vennene hennes som ble drept og alle som er berørt av dette. Det er helt uvirkelig. Forferdelig, sier han.

Les også:

Les også

«Det har skjedd noe grusomt. Vi ante fred og ingen fare da det plutselig ble løsnet skudd inne i lokalet.

TV-biler og kameraer står på rekke og rad ved konsertsalen. En mann legger ned blomster på et sted som er sperret av. På en stor bukett med rosa og hvite roser står det: «Pluss jamais ca.» — aldri mer.

Ifølge den britiske storavisenDaily Maillegger nå franske familiemedlemmer og venner desperat ut bilder av ungdommer de savner i sosiale medier. På Twitter deler folk bilder og etterlysninger under hashtaggen #RechercheParis i håp om å få kontakt og gode nyheter om sine kjære. Mange av dem som etterlyses var på konserten iBataclan-teateret fredag kveld.

Kulehull og blod

Foran inngangen til restauranten La Belle Equipe er det lørdag et hav av blomster og stearinlys. Svært mange har samlet seg foran restauranten, der minst 19 mennesker ble drept. Omgivelsene vitner om gårsdagens grusomme hendelse.

I et bakeri som ligger vegg i vegg kan man se to kulehull i et vindu. Noe av inngangspartiet til restauranten er dekket med det som ser ut som svart plast, men man kan ifølge BTs reporter på stedet se blod renne ut av presenningen. Det er også rester av blod flere steder.

Les også

Ofrene forteller: Rømte gjennom hemmelig luke

Laura Kyritze-Topor (25) bor like ved restauranten. Lørdag la hun og kjæresten ned blomster på stedet. Selv var hun tilfeldigvis på en konsert et annet sted i byen i går. Da hun og kjæresten kom ut hadde de 28 ubesvarte anrop på mobilen fra folk som lurte på hvordan det gikk med henne.

— Jeg kjenner alle som bor her, dette er det faste stedet jeg går. Hadde jeg ikke vært på konsert, ville jeg vært her, sier hun.

Også søsteren bor i området, og Kyritze-Topor fikk varslet henne om å komme seg inn i hus.

— Det er et mareritt. Jeg skjønner ikke hvorfor det skal skje akkurat her i Paris. Jeg er redd, ingen fortjener dette, sier hun.

- En krigshandling

Minst 129 personer ble dreptog 350 er skadd, ifølge offisielle tall etter fredagens samordnende terrorangrep i Paris. Lørdag kveld ble det meldt at åtte militante angripere er døde. Politiet tror ikke det var flere, men jakten på mulig medskyldige er i gang.

Terroristene slo til omtrent samtidigmot konsertlokalet Bataclan i sentrum av byen og ved stadionet Stade de France der landslaget i fotball spilte en vennskapskamp mot Tyskland. På vei til Bataclan åpnet væpnede menn ild mot flere kafeer og etterlot seg mange døde i Paris' gater.

Franske myndigheter har fastslått at det var ekstremistgruppen IS som sto bak angrepet i Paris. President François Hollande kaller terroren for en krigshandling.

Les også

François Hollande: – Vi skal føre en nådeløs kamp

— Altfor horribelt

BT snakker med innehaveren av restauranten like overfor de to restaurantene Le Petit Cambodge og Le Carillon der flere ble skutt og drept. Mannen var på jobb på den populære pizzarestauranten og så dramaet utspille seg rett foran øynene hans.

— Vi så det skjedde. De skjøt ikke mot oss, bare i den andre retningen. Jeg klarer ikke si noe mer nå. Det er altfor nært, altfor horribelt. Vi er i sjokk, sier han.

— Jeg vil ikke snakke med noen. Dette er den lokale stedet vårt, sier en dame som tørker tårene utenfor Le Carillon.

Hun er en av flere som har lagt ned blomster ved restauranten. Det er samlet masse folk i området. Noen tørker tårene.

Området ved restauranten er et grufullt syn.

— Området er sperret av og gaten og fortauene der dekket med sagmugg for å få opp blodet. Men fortsatt er det masse blod synlig på begge sider av gaten der restaurantene ligger, sier BTs reporter Marianne Nilsen.

Tania Press forklarer at Le Carillon er et veldig populært og inkluderende sted, innehaveren er fra Algerie. Mange av servitørene er arabiske.

— Det føles rart at de slo til her. Dette er alltid overfylt av folk, særlig i helgene. Angriperne slo nok til her fordi det er en plass der de kan gå i alle retninger. De ønsket tydeligvis å drepe flest mulig, sier Press.

Solidaritet

Det er kø av mennesker som vil gi blod i nabolaget der terroren skjedde i Paris. Benjamin Grafmeyer gir blod for første gang.

— Myndighetene ber oss gi blod. Det føles som en måte å hjelpe og være i solidaritet med ofrene, sier Grafmeyer. Aksjonen for å gi blod er i ferd med å spre seg i sosiale medier.

— Uvirkelig at det skjedde her. Men det kan skje over alt, forteller Grafmeyer.

Les også

Slik reagerer verden på terroren i Paris

Skjerper sikkerheten

Allerede ved midnatt natt til lørdag opplyste Frankrikes president François Hollande at det ble erklært unntakstilstand i landet, og at grensekontrollen er skjerpet. For første gang erklærer Frankrike landesorg i hele tre dager. 8. januar 2015 var det landesorg etter angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo. Nå blir det altså landesorg i tre dager, fra søndag 15. til tirsdag 17. november, skriverLe Figaro.

Europeiske land skjerper sikkerheten kraftig etter angrepene i Paris. I Norge har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) styrket beredskapen som følge av angrepene.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Solberg i tårer etter Paris-terror

 2. Sjømannskirken ber folk holde seg hjemme

 3. - Mennesket er både engelen og djevelen

 4. «Europa, hyll deg inn i flagget i dag. Det kjem ikkje til å gå over.»

 5. Her flykter folk i panikk fra terroren

 6. Europa barrikaderer seg mot mer terror

 7. Fire spørsmål og svar om terror- angrepet i Paris

 8. Her skjedde de seks angrepene

 9. - Umulig å sikre seg mot terror uten å ødelegge friheten

 10. Her tar IS på seg skylden

 11. Verden viser sympati med Frankrike

 12. Stengte seg inne på bar da terroristene i Paris begynte å skyte rundt seg

 13. - Jeg ble møtt av politi. De ba meg komme meg vekk.

 14. Her skjedde terrorangrepet

 15. - Vi har ingen planer om å dra noe sted. Vi skal holde oss akkurat her.

 16. Aftenposten på åstedet: «Fikk beskjed om å gå nærmere kun hvis jeg ville bli skutt»

 17. - Folk skrek og løp

 18. - Voldsomt angrep