Fire forslag som skal gi sikre grenser i Europa - og ekspertenes dom over dem

Terror og flyktningkrise har satt grensekontroll øverst på dagsordenen. Er det tryggest å gi opp Schengen? Eller er det kanskje bedre å kaste ut Hellas?

Publisert Publisert

STORT TRYKK: Det er ikke sikkert landene på Balkan kunne håndtert flyktningstrømmen noe bedre enn Hellas, mener eksperter. Her fra grensen mellom Serbia og Kroatia. Foto: DARKO VOJINOVIC

  • Øystein Kløvstad Langberg
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Her er fire forslag for å styrke kontrollen med grensene i Europa og ekspertenes vurderinger av dem:

1. Gå tilbake til nasjonal grensekontroll

Europeiske partier på ytre høyre fløy har lenge tatt til orde for at Schengen bør vrakes. Et av hovedargumentene har vært at grensekontroll er et nasjonalt anliggende og at sikkerheten ikke blir god nok når den settes bort til andre.

Partiene har fått lite gehør for sitt syn, men med flyktningkrisen og terroren i Paris har en rekke Schengen-land måttet innføre midlertidig grensekontroll likevel.

Ekspertene Aftenposten har snakket med, sier landene har feilet i å lage en genuin, ekstern Schengen-grense.

— Norsk Schengen-grense ved Storskog er under reell kontroll, men det er omtrent den eneste biten, sier Janne Haaland Matlary, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Selv om Schengen fungerer dårlig i dag, tror få av ekspertene at å droppe hele samarbeidet, er den beste løsningen. For det første blir det veldig dyrt, blant annet fordi det vil kreve enormt med ressurser å bemanne tusenvis av nedlagte grenseposter over hele Europa. I tillegg vil effektiviteten i økonomien falle når pendlere, transportselskaper, turister og andre må stå i lange grensekøer.

  • Belgia får igjen søkelyset rettet mot seg:Her er fem grunner til at landet er blitt et arnested for terrorister
    Europa blir heller ikke noe særlig tryggere av dette, mener flere. Bloomberg-spaltist Marc Champion sier det er «utenkelig» å få kontrollert alle biler som krysser mellom land i EU hver dag.

— Selv da det var grensekontroller frem til 1995, var trafikkmengdene så store at de fleste bilene ble vinket gjennom uten sjekk,skriver han i en kronikk.I dag er trafikkmengdene mye større.

Yves Pascouau, direktør for migrasjon og mobilitet i tenketanken European Policy Centre, understreker overfor Aftenposten at grenser aldri kan bli helt sikre og at også land som Storbritannia, som står utenfor Schengen, opplever illegal immigrasjon og terror.

— Faktum er at god grensekontroll – for eksempel å oppdage falske pass - er veldig vanskelig og krever mye opplæring og trening. Det er liten grunn til å tro at kontrollen ville blitt noe bedre dersom hvert land skulle drive med dette for seg og finansiere det selv. Snarere tvert imot, sier Katja Franko, professor i kriminologi ved Universitetet i Oslo.

2. Kaste ut Hellas eller lage mini-Schengen

Da det ble klart atden antatte hovedmannen bak terroren i Parisvar blitt observert i Hellas flere ganger de siste årene uten å bli tatt, fikk gresk grensekontroll nok en gang negativ oppmerksomhet.

— Havgrenser er vanskelige å kontrollere, og geografien med mange småøyer, gjør jobben ekstra krevende i Hellas. Det er ingen tvil om at landet har store problemer og at sikkerhetshullene er enorme, men den politiske viljen til å kaste ut Hellas, er ikke stor, sier Camino Mortera-Martinez, forsker ved tenketanken Center for European Reform.

Ekspertene er også usikre på om et Schengen uten Hellas, ville økt sikkerheten nevneverdig. De peker på at dem som tar landveien videre inn i Europa, uansett reiser ut av Schengen igjen når de forlater Hellas.

— Det er ikke sikkert at kontrollen ville vært noe bedre i et annet, mer velfungere land. På Balkan har grensene alltid vært porøse. På Schengen-grensen mellom Kroatia og Slovenia er det for eksempel ikke mye reell kontroll, sier Franko.

I forrige uke ble det kjent at Tyskland, Østerrike, Belgia, Nederland og Luxembourg har syslet med ideen om å lage en mini-Schengen, men det er foreløpig ikke noe landene ønsker å snakke høyt om. I tillegg til økonomiske tap er det å bryte opp Schengen også et enormt politisk nederlag.

Erna Solberg:

Les også

Strengere grensekontroll i Norge

3. Styrke grensekontrollen inn til Hellas

Hvis Schengen skal overleve, må det gjøres noe med kontrollen av yttergrensene. EU har allerede Frontex, et organ som skal støtte landene i sitt grensekontrollarbeid, men ressursene og fullmaktene er altfor små, mener mange.

— Det er på tide å tenke på å opprette en selvstendig europeisk grensevakt, sier Mortera-Martinez.

Målet er at grensepolitiet skal klare å plukke opp, registre og sjekke alle som kommer. EU harvedtatt å styrke Frontexflere ganger i år, men er likevel langt unna ideen om et føderalt grensepoliti. Det ser ut til å være for politisk brennbart, selv etter Paris-angrepene.

— Er grekerne klare for kontroll i tysk stil av Egeerhavet i tillegg til bankene? Antageligvis ikke,konkluderer Guardian-spaltist Michael White.

Slår alarm:

Les også

Tror Sverige vil bryte sammen under presset fra asylsøkere

4. Samkjøre databaser, utveksle passasjerlister

Avansert passasjerinformasjon, robust deling av etterretning og sofistikert flyplass-screening, må være en del av grensekontrollen, "selv om det fører til noen bekymringer knyttet til personvern", konkluderer Edward Aldeni en kronikketter Paris-terroren. Alden har skrevet bok om den amerikanske grensekontrollen etter angrepene 11. september 2001.

Et viktig moment er utveksling av passasjerlister på fly. Dette er blitt blokkert av EU-parlamentet i mange år av personvernhensyn. Tenketank-forsker Mortera-Martinez peker også på at landene har et utall databaser for ting som stjålne pass, etterlysninger og registerte flyktninger, som ikke snakker sammen.

Fått med deg denne?

Les også

- Jeg kjøpte et norsk flagg. På kort tid hadde dette landet gitt meg mat, husly, trygghet og omsorg.

— Det er på tide at parlamentet nå dropper noe av bekymringen når det kommer til personvern og innser at denne typen etterretningsinformasjon kan tjene hele EU og sikre Schengens fremtid, sier hun.

Professor Franko ved UiO tror det er på etterretningssamarbeid det er aller mest å hente.

— Målrettet grensekontroll basert på god etterretning fungerer best. Å skulle registrere store mengder opplysninger om alle som krysser grensen, er veldig lite effektivt. Det er ikke nok bare å ha masse data, du må vite hva du ser etter, sier hun.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Død kvinne var student ved NHH: – Nå handler det om å ivareta hverandre

– Det er en veldig trist og tragisk sak.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Mann omkom i arbeids­ulykke. – Forferdelig. Det er et sjokk.

  2. Per var tilbake på jobb etter streiken. Det gikk ikke helt knirkefritt.

  3. Bilberging i Fløyfjellstunnelen: – Det går sakte

  4. Siktede har forklart seg om hva som skjedde i leiligheten

  5. «Kva er det med mennene som berre går sin veg?»

  6. Fem nye smittetilfelle i Hyllestad