— Soldater slår tilbake angrep på Monguno og Maiduguri, som terroristene har angrepet samtidig, skriver militæret i en Twitter-melding.

Ifølge innbyggere pågår det kamper i byen.

Angrepet skal ha startet i utkanten av byen rett etter midnatt søndag. En lokal kilde sier til nyhetsbyrået Reuters at han kan høre lyden av artilleriild og helikoptre som sirkler over byen.

Vil ha islamsk stat

Maiduguri er administrativt senter i delstaten Borno. Skulle opprørere fra den ytterliggående islamistgruppa innta byen, vil det være en stor seier.

Gruppa har som mål å danne en egen islamsk stat, i likhet med opprørsgruppa Den islamske staten (IS) i Syria og Irak.

Boko Haram har de siste årene stått bak en rekke angrep på landsbyer og skoler i den nordøstlige delen av Nigeria. Den har også angrepet mål i nabolandet Kamerun og har gjennomført flere større terrorangrep i hovedstaden Abuja.

Opptil én million mennesker er ifølge hjelpeorganisasjoner drevet på flukt, mens mellom 5.000 og 13.000 mennesker er drept siden 2009.

Angrep landsby

Lørdag kom det melding om at Boko Haram hadde angrepet landsbyen Kambari mindre enn 5 kilometer fra Maiduguri. 15 personer ble drept, blant dem landsbylederen, ifølge lokale kilder.

En kvinne opplyser at fire av hennes voksne barn mistet livet i angrepet.

— De skjøt barna mine uten forvarsel. Jeg måtte reise fra landsbyen med barnebarna mine for vi har mistet husene våre, sier kvinnen, som nå befinner seg i Maiduguri.

Samme dag ble det kjent at Boko Haram har løslatt 192 gisler, de aller fleste kvinner. Gislene er blitt holdt fanget siden 6. januar, da over 200 kvinner og barn ble bortført fra landsbyen Katarko i delstaten Yobe. 25 menn ble drept i angrepet på landsbyen.

Stort som Belgia

Boko Haram skal nå ha kontroll over et område som er like stort som Belgia.

— Boko Haram fortsetter en offensiv som begynte i fjor sommer. De kontrollerer store deler av delstaten Borno, og det ser ut som de prøver å omringe delstatshovedstaden Maiduguri, sa forsker Morten Bøås ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) nylig til NTB.

Etter nyttår angrep gruppen byen Baga og en militærleir der. Ifølge lokale kilder ble så mange som 2.000 mennesker drept. Hvis tallet stemmer, er det trolig Boko Harams verste massakre noensinne. (©NTB)