Turtsjynov mener Russland er aggressive og jobber med et scenario som ligner det man så før krigen mot Georgia.

Natt til fredag okkuperte væpnede menn de to flyplassene på Krim, og ifølge flere kilder var russiske soldater involvert i operasjonen.

Uoversiktlig situasjon

Senere på dagen kunngjorde Ukrainas øverste sikkerhetssjef Andrij Parubij at ukrainske myndigheter hadde gjenvunnet kontrollen over flyplassene.

Men fredag kveld kom det nye meldinger om at væpnede grupper iført uniformer hadde tatt kontroll over flyplassene.

Samtidig ble det kjent at Russland gir russiske pass til medlemmer av den ukrainske politistyrken Berkut, som er oppløst. Det russiske konsulatet i Simferopol på Krim-halvøya har fått ordre om umiddelbart å begynne å forberede utstedelse av russiske pass til tidligere Berkut-medlemmer, opplyser det russiske forsvarsdepartementet på sin facebookside.

— Ikke forberedelser til invasjon

— Den siste troppeforflytningen til Krim-halvøyen er ikke forberedelser til en russisk invasjon av Ukraina, sier Tor Bukkvoll, Ukraina-ekspert og seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Eksperten tror dette tyder på at Russland ønsker å forsterke vaktholdet rundt Svartehavsflåten på Krim - halvøyen.

— Men Russland skal gi Ukraina beskjed om hva troppene skal brukes til før de fraktes til basen. Men uansett er dette farlig å gjøre nå, med en eksplosiv situasjon i landet, sier Bukkvoll.

Putin i dialog med EU

Russlands president Vladimir Putin snakket fredag på telefon med den tyske statsministeren Angela Merkel, den britiske statsministeren David Cameron og EU-president Herman Van Rompuy.

I samtalene understreket Putin hvor avgjørende og viktig det er at Ukraina vender tilbake til en normaltilstand, opplyser en talsmann for Kreml.

— Respekter Ukrainas suverenitet

En talsmann for Angela Merkel sier at hun ga uttrykk for bekymring for destabilisering i Ukraina, og hun oppfordrer også til forsiktighet for å unngå eskalering av den spente situasjonen på Krim-halvøya.

Det samme ga Cameron uttrykk for under sin prat med den russiske presidenten.

— Statsministeren understreket at alle land bør respektere Ukrainas integritet og suverenitet. Og det var Putin enig i, sier en talskvinne for Cameron. (©NTB)