— Hvis vi spoler båndet litt tilbake, så hadde Ukraina, om det hadde gått slik vi håpet, nå vært på vei mot reformer, støtte fra Det internasjonale pengefondet (IMF) og åpning mot Europa, sier Bildt.

Han avviser helt de russiske anklagene mot Vesten.

— Ser man på russiske medier, er det en hensynsløs propaganda som bedrives mot EU, europeiske idealer og europeisk samarbeid, sier Bildt.

Han har heller ingen sans for president Janukovitsjs anklager mot demonstrantene som de skyldige.

Janukovitsjs ansvar

— Det er fullstendig entydig hvor dette begynte. Det var da han ga etter for russisk press. Han sviktet den europeiske veien. Siden har han grepet til vold mot demonstrantene gang på gang. Skarp ammunisjon er brukt for å drepe mennesker på gatene.

— Han var den personen som hadde kunnet hindre dette ved å strekke ut en hånd for demokratisk samarbeid med opposisjonen, fortsatte Bildt.

— I stedet ble det en knyttneve. Og nå er hånden hans druknet i blod.

President Janukovitsj vil måtte gå, mener Bildt.

— Det har vært vold fra demonstranter mot politi også - også politifolk er drept, og det er også tragisk. Men det er skarp ammunisjon som er blitt brukt av hans sikkerhetsstyrker mot fredelige demonstranter. På kort sikt er det hans geværer som dominerer i Kiev akkurat nå. På lang sikt kan ingen leder overleve noe slikt som dette, sier han.

Påvirker Russland

Bildt vil ikke direkte kommentere Russlands politikk, men sier:

— Det finnes sikkert atskillige i Moskva som applauderer det president Janukovitsj har gjort.

Bildt mener forholdet til Russland blir sterkt påvirket av det som skjer i Ukraina nå.

— Det er klart at det kaster en mørk skygge over hele Øst-Europa, sier han.