Serry ble tvunget til å avbryte sitt oppdrag på Krim etter å ha blitt truet av væpnede menn onsdag.

— Vi ser det som et tegn på den ustabile og uforutsigbare situasjonen som råder først og fremst på Krim-halvøya. Men vi kommer naturligvis til å fortsette vår innsats og holde kontakt med alle deler av Ukraina, inklusiv på Krim-halvøya, sier Eliasson til det svenske nyhetsbyrået TT.

Serry var blitt sendt til Krim av generalsekretær Ban Ki-moon for å skaffe seg en oversikt over situasjonen der.

— Vi hadde informert den ukrainske regjeringen om at han skulle dit, og at han skulle få den støtten han trengte i denne situasjonen, men det holdt tydeligvis ikke, sier Eliassen.

— Episoden sier noe om hvor farlig situasjonen fortsatt er, det er stadig tendenser til vold og demonstrasjoner i de østlige delene av Ukraina, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Væpnede menn

Først meldte Ukrainas utenriksdepartement at Serry ble holdt fanget av væpnede menn i Simferopol, men FNs visegeneralsekretær Eliasson sa senere at det ikke hadde vært noen bortføring.

— Han ble ikke bortført, men han ble alvorlig truet, sier Eliasson, som selv er i Ukrainas hovedstad Kiev.

Serry ringte Ukrainas viseutenriksminister og beskrev hendelsene mens de skjedde, opplyste departementets pressesekretær Jevhen Perebijnis.

— Da han forlot marinens hovedkvarter i Simferopol, ble bilen hans blokkert av ukjente, væpnede menn i uniform som sa de hadde ordre om å bringe ham til flyplassen. Han nektet, og de holder ham fortsatt, sa pressesekretæren mens dramaet fortsatt pågikk.

- Putin, Putin

Serry forlot stedet til fots, og ifølge den britiske TV-kanalen ITNs reporter, som var sammen med spesialutsendingen, søkte han tilhold i en kafé. Derfra ringte han både Eliasson i Kiev og med Ukrainas viseutenriksminister.

Uidentifiserte, væpnede menn holdt vakt over ham på utsiden av kafeen mens den ble omringet av en menneskemengde som ropte «Putin, Putin!»

FN-utsendingen skal så ha sagt seg villig til å avslutte oppdraget og bli brakt til flyplassen. ITNs reporter skrev på Twitter at han så utsendingen gå ut av kafeen og inn i en bil. (©NTB)