- Norge betaler ikke løsepenger

Nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) holdes som gissel i Syria.

Publisert Publisert

KIDNAPPET: Terrororganisasjonen Islamsk Stat har kidnappet norske Ole Johan Grimsgaard-Ofstad. Foto: FACEBOOK / PRIVAT

  • Sigrid Haaland
  • Marie Misund Bringslid Joachim Bacha
  • Guro H. Bergesen
  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

— Dette er en alvorlig og komplisert sak. Målet for vår innsats er å få vår statsborger trygt hjem til Norge, sier statsminister Erna Solberg sent onsdag kveld.

Norske myndigheter ble kjent med at nordmannen blir holdt som gissel i slutten av januar i år, bekreftet statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse onsdag kveld.

Svært opptatt av Midtøsten

Grimsgaard-Ofstads aktivitet på sosiale medier viser at 48-åringen var svært opptatt av Midtøsten- og Syria-konflikten.

I midten av januar postet Grimsgaard-Ofstad flere bilder fra områder i Tyrkia som ligger svært nær den syriske grensen.

24. januar skrev han sin foreløpig siste oppdatering på profilen på engelsk: «I am in Idlib, Syria. Going to Hama tomorrow. I finally made it.»

TATT SOM GISSEL: Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ga sist lyd fra seg i byen Idlib (bildet). Det var 24. januar i år.

NTNU opplyser overfor NRK at Grimsgaard-Ofstad var student ved universitetet fram til før sommeren, og har vært innom studier i statsvitenskap, men ikke fullført en grad. Han var også innom et masteremne, men ikke som masterstudent.

Ifølge universitetet var han ikke i Syria i regi av NTNU.

Les også:

Les også

Tilfeldig at IS tok nordmann, mener forsker

— Alt tyder på at det er IS som står bak, sa Solberg.

Hun sier at mannen skal ha blitt holdt fanget av forskjellige grupperinger siden han ble tatt til fange. Kidnappingen skjedde i Syria.

— IS' brutalitet har ingen grenser. Nå rammer den en av våre, innledet statsministeren.

Statsministeren bekreftet at det har kommet en rekke krav om løsepenger. Hun fulgte opp med å si at Norge ikke betaler løsepenger.

— Vi hverken kan eller vil gi etter for press fra terrorister og kriminelle.

Kripos bekrefter

Da norske myndigheter ble gjort kjent med bortføringen, ble det umiddelbart satt ned krisestab ledet av Utenriksdepartementet, hvor også politiet og forsvaret har deltatt.

PST, E-tjenesten, Oslo-politiets krise- og gisselforhandlingstjeneste, Kripos og Politidirektoratet har vært involvert i saken, i tillegg til Justisdepartementet, UD og Statsministerens Kontor, skriver Aftenposten.

Kripos bekrefter overfor NTB at de i begynnelsen av februar startet etterforskning av saken.

– Vi har ansvaret for etterforskningen av saken. Kripos har etterforsket saken siden begynnelsen av februar 2015. Av hensyn til arbeidet med saken, vil vi ikke gi ytterligere kommentarer, skriver enheten.

«Til salgs»

Det er terrorgruppen IS som nå hevder de har tatt Grimsgaard-Ofstad som gissel. I IS' propagandamagasin Dabiq står det at de krever løsepenger for de to fangene. Opprørsgruppen publiserer bilder av det som angivelig er den norske mannen sammen med en mann som beskrives som kinesisk. Begge er avbildet fra flere vinkler og er ikledd gule fangeklær. Det publiseres en rekke personopplysninger om de to mennene, blant annet bosted, alder og utdanning.

BEKREFTER KIDNAPPING: Statsminister Erna Solberg bekrefter at en norsk statsborger er kidnappet og holdes fanget i Syria. En krisestab ledet av UD har jobbet med saken i lengre tid. Det er organisasjonen IS som hevder de holder mannen som gissel. Foto: Scanpix

IS skriver i nettavisen Dabiq at de to er «til salgs». «Til de det måtte gjelde av korsfarere, hedninger og deres allierte, i tillegg til de som refereres til som «menneskerettsorganisasjoner»: Denne norske fangen ble forlatt av sin regjering, som ikke gjorde sitt ytterste for å kjøpe ham fri» , står det under bildet av den norske mannen.

— Nå er det en norsk familie som opplever frykt og redsel for en av sine. Mer enn noen gang kommer det til å bli viktig å stå sammen og stå opp for det vi tror på, sa statsministeren på en pressekonferanse sent onsdag kveld.

Postet bilde fra Syria

Magasinet har også lagt ved et telegramnummer de som ønsker å kjøpe Grimsgaard-Ofstad fri kan bruke for å kontakte IS. Organisasjonen understreker at tilbudet er tidsbegrenset. Det står ikke når eller hvor de to ble tatt til fange.

Både finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg droppet kveldens NRK-debatt fra Drammen etter det ble kjent at en norsk mann skal være kidnappet av terrorgruppen IS. I debatten skulle de forsvare regjeringens håndtering av flyktningkrisen.

Utenriksminister Børge Brende avbryter et offentlig besøk i Serbia og returnerer til Norge som følge av at kidnappingen av nordmannen nå er offentlig kjent, melder TV 2. ## - Solberg har Aps fulle støtte

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre sier statsminister Erna Solberg (H) har partiets fulle støtte i håndteringen av saken om nordmannen som er tatt til fange i Syria.

— Statsminister Erna Solberg har Arbeiderpartiets fulle støtte i håndteringen av den krevende gisselsituasjonen. Vi står sammen om målet om å få den norske statsborgeren trygt hjem, sier Støre til NTB.

Også leder i Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, og Sosialistisk Venstrepartis leder Audun Lysbakken uttrykte sin støtte til statsministerens håndtering av saken onsdag kveld.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. FN-utsending: Millioner flere på vei fra Syria

  2. Harde kamper i irakisk provinshovedstad

  3. - IS sto bak fangeflukt i Irak

  4. 19-åringen skal ha ønsket å kjempe mot IS

BT anbefaler

«Da alt var over, spilte Lars Arne Nilsen til 10 på børsen. Sjefene hans, derimot ...»

Lars Arne Nilsen avsluttet raust, ydmykt og med storsinn.

LES SAKEN