Dette er Lars Vilks

Lars Vilks uttalte til BT at han fryktet økt selvsensur etter terrorangrepet mot det franske magasinet Charlie Hebdo.

TRUET: Lars Vilks overleverte i høst en ytringsfrihetspris til redaktøren i Charlie Hebdo. - Angrepet berører meg personlig, sier Vilks.
  • Atle Andersson
  • Håkon Block Vagle
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Lars Endel Roger Vilks er svensk kunstner og tidligere professor ved Kunsthøgskolen i Bergen. Vilks er mest kjent for å stå bak en tegning av Muhammed, der profetens hode er plassert på en hund.

Les også

Én drept i terrorangrep i København

Tegningen skapte for alvor bråk i august 2007, da den svenske regionavisen Nerikes Allehanda brukte tegningen som en illustrasjon til en kronikk om ytringsfrihet.I løpet av noen dager oppstod det voldsomme demonstrasjoner i Pakistan, der dukker som skulle forestille Vilks og den svenske statsministeren ble brent.

Al-Qaidas daværende leder i Irak, Abu Omar al-Baghdadi, utlyste senere en dusør på 100.000 dollar til den som kan ta livet av tegneren. Al-Baghadi har også truet flere andre svenske samfunnstopper.

BT intervjuet Vilks 7. januar i forbindelse med angrepet mot Charlie Hebdo. Intervjuet kan du lese i sin helhet her.

Frykter mer selvsensur

Kunstneren Lars Vilks er selv blitt truet på livet etter å ha publisert omstridte Muhammed-tegninger. Han frykter økt selvsensur i mediene etter angrepet mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo.

— Jeg er forundret over at terroristene klarte å komme seg inn i redaksjonslokalene. Redaktøren i Charlie Hebdo fortalte meg sist høst at de følte seg nokså trygge med politiets sikkerhetstiltak, men beredskapen har tydeligvis ikke vært god nok, sa Lars Vilks til BT 7. januar.

Les Hilde Sandviks kommentar: Eit liv som hund

Den svenske kunstneren og kunstkritikeren har selv levd med politibeskyttelse i lang tid. Blant Vilks mest kontroversielle tegninger, er en skisse han laget av profeten Muhammed utformet som en såkalt «rondellhund». I 2010 ble flere personer pågrepet, mistenkt for å ha planlagt et attentat mot Vilks.

Møtte redaktøren

— Dette angrepet berører meg personlig fordi jeg så sent som i høst overlevde Lars Vilks-komiteens pris for ytringsfrihet til redaktør Gérard Biard. Nå er redaktøren av Charlie Hebdo bokstavlig talt selv blitt et offer for angrep på ytringsfriheten, sier Vilks.

Kunstneren angrer ikke på sin karikaturtegning av Muhammed som en såkalt rondellhund. Muhammeds hode er på tegningen plassert på en hundekropp, noe som oppleves som svært blasfemisk av muslimer.

Da Vilks i høst overleverte prisen til Charlie Hegbdo-redaktør Gérard Biard, var det i form av rondellhund i gull.

Vilks frykter at terrorangrepet vil føre til økt selvsensur blant mange journalister, redaktører og kunstnere.

Frykter selvsensur

— Vi opplever allerede mye selvsensur i dag, men jeg føler meg dessverre sikker på at vi kommer til å se mer av det etter denne terroren i Paris. En av årsakene er at redaktørene føler seg tvunget til mer selvsensur, er for å ivareta sikkerheten til sine ansatte, sier Vilks.

— Hvordan bør mediene reagere på dette angrepet?

— Det beste og mest effektive ville være om alle aviser og magasiner inngikk en avtale om å publisere karikatur-tegningene. Det vil gjøre det mye vanskeligere for terroristene å velge ut bestemte mål for sine angrep. En slik overenskomst mellom medier burde strengt tatt vært inngått for lengst, sier Vilks.

Han mener mange redaktører har opptrådt kritikkverdig i forbindelse med karikaturstriden.

- Feige og politisk korrekte

— Vi har dessverre sett en kombinasjon av feighet og politisk korrekthet, sier Vilks.

— Hvordan opplever du sikkerheten rundt din egen person?

— Når man blir gjenstand for god politibeskyttelse, blir man automatisk et mindre attraktivt mål for terrorister, sier Vilks, som tidligere også har vært professor ved Kunsthøgskolen i Bergen. Han ønsker ikke å si noe om terroren i Paris påvirker hans situasjon.

Publisert
BT anbefaler

– Statnett har bygget en linje som ikke fungerer

– Det er skremmende hvor lite strøm vi klarer å føre sørover i Norge, sier Bengt Jostein Haugnes.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Mann i 20-årene skal ha skutt måke fra bilvindu

  2. – Jeg husker da det var kamp om plassene. Nå er vi glade for hvert barn vi får.

  3. – Du kan ta bilde av oss, men vi har medieforbud

  4. – Timeplanen til en seksåring er til å gråte av

  5. Bil og lastebil krasjet på fergekai

  6. – Jeg er frisk som en fisk. Og overvektig.