Påstand om 30 års fengsel

Aktor Claudia Mancilla vil legge ned påstand om 30 års fengsel for Augusto Toro-Blacutt og Madeleine Rodriguez, og 20 års fengsel for Stina Brendemo Hagen.

Stina Brendemo Hagen (t.v) og Madeleine Rodriguez vet at oppgjørets time nærmer seg, men smilte likevel til fotografene. FOTO: Hans O. Torgersen, Aftenposten

  • Hans O. Torgersen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Madeleine Rodriguez var tydelig preget etter å ha hørt påstanden.

— De sa at hvis vi hjalp dem, ville vi få mindre straff, men hva skjer? sier Madeleine Rodriguez til Aftenposten.no.

I utgangspunktet har saken en strafferamme på 25 års fengsel, men aktor har bedt om at det brukes en bestemmelse som forhøyer straffen med en tredjedel. Siden maksimumsstraffen i Bolivia er 30 år, vil dette bli aktors påstand, for Augusto Toro-Blacutt og Rodriguez.

Stina Brendemo Hagen får en påstand om 15 års fengsel – i tillegg til en tredel, altså i praksis 20 års fengsel.

Rettssaken mot de tre norske statsborgerne i Bolivia ble fredag etter lunsj utsatt til mandag klokken ti lokal tid, 16 norsk tid. I dag holdt aktor sin avslutningsprosedyre.

— Smuglingen var organisert som et kriminelt syndikat, sa statsadvokaten da hun viste frem en oversikt over de tiltalte, på en skjerm som tilhørere og presse ikke kan se

Brukte mye penger

  • De tre norske jentenes opphold i Bolivia varte bare i 22 dager og utgiftene oversteg 20.000 dollar, sa statsadvokaten.

Hun fortalte også at prisen for kokain i Bolivia er 3.000 dollar pr. kilo, og at prisen i Norge er 50-60.000 dollar.

Det er ventet at dom i saken kan falle i dag eller i morgen. Madeleine Rodriguez (23), Stina Brendemo Hagen (19), Augusto Toro-Blacutt (24) og Alex Ramiro Periera Blacutt (44) er de sentrale tiltalte i saken om forsøket på smugling av 22,5 kilo kokain i mai 2008.

Toro-Blacutt er av politiet utpekt som hovedmann i smuglingsforsøket, og er også siktet i en annen stor narkosak. Hans norske kjæreste (22) er også tiltalt i saken.

SMS-bevis

Det skal ha vært Toro-Blacutts kjæreste som sendte en tekstmelding til Rodriguezs mobiltelefon etter at de tre jentene var pågrepet.

— Dette er et viktig bevis. Beskjeden fra henne var «bruk penger, sex, alt du kan», sa statsadvokaten i prosedyren.

Aktor går også gjennom alle pengeoverføringene fra Norge til Bolivia, og peker spesielt på et en av de som er tiltalt i Norge har sent penger til Toro-Blacutts onkel, Alex Ramiro Periera Blacutt.

– Han har sendt penger til Blacutt, som sier at han ikke kjenner ham.

Utfordring

Aktoratet legger vekt på at det er uvanlig i Bolivia at andre enn de som transporterer narkotikaen blir tiltalt, og at det har vært en utfordring for politi og påtalemyndighet å klare å finne bakmennene.

Statsadvokat Claudia Mancilla har nå overtatt prosedyren, og hun trekker blant annet frem spørsmålet om hvorfor de norske jentene skulle reise hjem vi Cochabamba. De var i Santa Cruz, reiste til Cochabamba, skulle så ta fly derfra tilbake til Santa Cruz og så til utlandet.

— Hvorfor? Fordi narkotikakontrollen er mye dårligere i Cochabamba, og når man er i transitt i Santa Cruz, blir ikke bagasjen kontrollert så nøye, sa Mancila.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Nå blir det kanal i Kanalveien

Store ting skjer på Mindemyren når Bybanen tar form.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Dette sier styrelederen om Brann-trenerens fremtid

  2. Funn av død person i traktor

  3. Stengte tunneler skapte køer i sentrum

  4. Ikke én hadde på seg Brann-drakt på Fotballpuben. – Fansen har resignert.

  5. Ti kategoriar. Femti finalistar. Dette er det beste Bergen har å by på.

  6. Fastlege dømt til fengsel i over ett år for grovt bedrageri