Det er EU som har lagt forholdene til rette for møtevirksomheten mellom de to landene, som skjer dagen før Russland har truet med å stenge gasstilførselen hvis ikke Ukraina betaler sin gjeld.

Russerne økte gassprisene etter at den prorussiske presidenten Viktor Janukovitsj ble avsatt i februar. Det russiske energiselskapet Gazprom hevder at ukrainerne skylder nesten 25 milliarder kroner.

Samtalene i Brussel kommer i etterkant av at Russlands president Vladimir Putin og den nyvalgte ukrainske presidenten Petro Porosjenko møttes i Normandie i anledning D-dag-markeringene forrige uke.

Den gang sa Günther Oettinger, kommissær for energi i EU-kommisjonen, at fremskritt i forhandlingene har gjort ham optimistisk med tanke på en avtale om uavbrutt gassforsyning til og med juni neste år, noe som vil ta landene trygt igjennom det krevende vinterhalvåret.

EU mottar om lag en tredel av sin gassforsyning fra Russland, der halvparten sendes via Ukraina. En stans i forsyningene vil derfor få store konsekvenser.