Mladic er blant annet tiltalt for å stå bak massakren i byen Srebrenica øst i Bosnia i 1995, der rundt 8.000 gutter og menn ble drept. De elleve punktene i tiltalen omfatter folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

I tillegg til Srebrenica-massakren anklages Mladic (70) også for krigsforbrytelser under den tre år lange beleiringen av den bosniske hovedstaden Sarajevo på 1990-tallet. Tusenvis av mennesker ble drept i løpet av beleiringen.

Tiltalen omfatter dessuten overgrep i interneringsleirer og fordrivelse av hundretusener av sivile. Mladic var kledd i mørk grå dress med mørkt slips, og klappet ironisk i hendene da dommerne kom inn i retten onsdag.

Forsvarerne i saken klaget over at de ikke hadde fått nok tid til å forberede seg og krevde utsettelse i et halvt år, men kravet ble avvist av presidenten for ICTY, Theodor Meron. Rettssaken mot Mladic kan komme til å vare i opp til tre år.

Ingen tegn til anger

Ratko Mladic var en mektig mann den gang han som bosniaserbernes militære leder skapte frykt blant bosnjaker og kroater. I dag er den tidligere generalen en skygge av sitt gamle jeg.

Han er blitt 70 år, og alder og skrantende helse setter sitt preg på ham. Men den fysiske svekkelse har ikke dempet hans tro på at han kjempet for en rettferdig sak. Han viser ingen tegn til anger over massakren i Srebrenica eller andre ugjerninger.

— Hele verden vet hvem jeg er. Jeg er general Ratko Mladic. Jeg forsvarte mitt folk og mitt land. Nå forsvarer jeg meg selv, har han sagt i forkant av rettssaken som onsdag ble innledet ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag.

«Slakteren»

Mladic ble av noen kalt «slakteren fra Bosnia», særlig på grunn av hans rolle under ugjerningene i Srebrenica øst i Bosnia, der hans folk drepte nesten 8.000 muslimske gutter og menn i 1995.

Han anklages også for krigsforbrytelser under beleiringen av den bosniske hovedstaden Sarajevo på 1990-tallet da tusenvis av mennesker ble drept.

Ratko Mladic ble født i landsbyen Bozanovici nær Kalinovic sørøst i Bosnia 12. mars 1943.

Han var sønn av en partisan som ble drept av den kroatiske fascistbevegelsen Ustasja i 1945. Han var medlem av kommunistpartiet og offiser i den jugoslaviske hæren da det gamle Jugoslavia begynte å gå i oppløsning i 1991.

Håndplukket

Han ble håndplukket til å lede den bosnisk-serbiske hæren, som raskt okkuperte 70 prosent av landet. Denne hæren var preget av hensynsløshet, dristighet og brutalitet i den serbiske krigertradisjonen som kom for dagen i kampen på liv og død mot Nazi-Tyskland, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Da den serbiske lederen Slobodan Milosevics regime falt i år 2000, gikk Ratko Mladic under jorden. Han ble pågrepet hjemme hos en slektning i Lazarevo nordøst i Serbia i mai i fjor og sendt til Haag noen dager senere.