Det muslimske borskapet varslet tidligere fredag en massemønstring i Egypt, og tusenvis av demonstranter marsjerte mot sentrum av Kairo, melder internasjonale nyhetsbyråer.

Det ble umiddelbart meldt om sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker. Ifølge BBC skal sikkerhetsstyrker tatt oppstilling og blokkert områder der den bebudete marsjen skal gå.

Rundt 50 døde

De skal også ha sperret inngangen til den berømte Tahrir-plassen som var åstedet for de store demonstrasjonene forut for tidligere presidetn Hosni Mubaraks fall i 2011.

Journalister beskriver stemningen som "svært spent", og litt før klokken 15 norsk tid kom de første meldingene om skyting og at minst 12 personer skal være drept.

Fredag ettermiddag melder nyhetsbyrået Reuters om 27 døde i Egypts hovedstad. I tilllegg skal rundt 20 mennesker ha blitt drept i sammenstøt i andre egyptiske byer.

Dødstallene er forventet å stige.

Mobiliserer

Demonstrantene støtter den avsatte presidenten Mohamed Mursi og roper «Ned med militærstyret».

Militære ledere i Egypt har uttalt til statlig TV at de vil «reagere kontant» på ethvert lovbrudd.

Fire personer ble fredag ettermiddag drept av politiet i kanalbyen Ismailia, melder nyhetsbyrået AFP. Ifølge det samme nyhetsbyrået ble en politimann også drept i et bevæpnet angrep mot et kontrollpunkt i Kairo.

Medlemmer av grupper som er kritiske til Mursi og Det muslimske brorskapet skal ha oppfordret til motdemonstrasjoner i ettermiddag.

Folk blir også bedt om å beskytte sine nabolag og kirker, som har vært utsatt for angrep en rekke steder i Egypt de siste dagene.

— Ingen våpen

Det muslimske brorskap varslet massedemonstrasjonene etter fredagsbønnen og forventer at millioner vil demonstrere over hele Egypt etter onsdagens massakre. Nesten 600 demonstranter ble drept ulike steder i landet etter at sikkerhetsstyrker bestemte seg for å rydde to demonstrasjonsleirer i Kairo.

Demonstrasjonstog for å protestere mot kuppet vil forlate alle Kairos moskeer og gå i retning av Ramses-plassen etter fredagsbønnen, opplyser en talsmann for Brorskapet på Twitter.

Millioner på marsj

Ifølge talsmannen Gehad El Haddad kan Egypt vente seg en «Vredens fredag» der millioner vil marsjere over hele Egypt.

Egyptiske soldater utplasseres nå for å beskytte «viktige fasiliteter» i Kairo foran den varslede massedemonstrasjonen, melder statlig egyptisk TV.

Minst 623 mennesker er drept og tusenvis er såret siden egyptiske sikkerhetsstyrker slo til mot demonstranter som krever landets folkevalgte president Mohamed Mursi gjeninnsatt.

Mursi ble styrtet i et militærkupp 3. juli og sitter nå fengslet sammen med en rekke medlemmer av Det muslimske brorskap.

Vil fortsette kampen

Onsdagens storoffensiv mot Mursi-tilhengere i Kairo var tredje gang landets militære grep til dødelig vold for å stanse protestene.

Brorskapet lover å fortsette kampen mot landets nye makthavere, der forsvarssjefen Abdel Fattah el-Sisi troner på toppen.

— Til tross for smerte og sorg som følge av tapet av våre martyrer, har kuppmakernes siste forbrytelser bare styrket vår vilje til å gjøre slutt på dem, sier Brorskapets talsmann Gehad El Haddad.

Obama-kritikk

Kuppregimet i Kairo har kommet under krass internasjonal kritikk etter den siste offensiven, blant annet fra president Barack Obama, som har fordømt voldsbruken mot sivile og antydet at det kan få følger for forholdet mellom USA og Egypt.

— Vårt tradisjonelle samarbeid kan ikke fortsette som vanlig når sivile blir drept i gatene, sa Obama torsdag.

Egypts nye makthavere slo raskt tilbake og anklaget Obama for å oppmuntre Det muslimske brorskap.

— Uttalelser som ikke er basert på fakta, kan komme til å oppmuntre voldelige, væpnede grupper i deres kamp mot stabilitet og overgang til demokrati, het det i en kunngjøring fra Kairo.

Sikkerhetsrådet

FNs sikkerhetsråd følger også Egypt tett, og diskuterte torsdag kveld den siste tids hendelser bak lukkede dører.

— Rådets medlemmer mener at det er viktig å få slutt på volden i Egypt og at alle parter må vise maksimal tilbakeholdenhet, sa ambassadør Maria Cristina Perceval fra Argentina, som for tiden har formannskapet i Sikkerhetsrådet. (©NTB)