Ecuador henter hjem sin ambassadør fra Kairo etter at egyptiske sikkerhetsstyrker onsdag åpnet ild mot tilhengere av landets styrtede president Mohamed Mursi, for deretter å innføre unntakstilstand.

— Etter statskuppet i juli, der president Mursi ble styrtet, har det egyptiske samfunnet opplevd en bølge av folkelige protester som er møtt med undertrykkelse fra regjeringen som er innsatt, heter det i en kunngjøring fra utenriksdepartementet i Quito.

Stanser samarbeid

Danmark stanser alt samarbeid med den egyptiske regjeringen, noe som rammer støtten til to prosjekter i regi av Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) og Verdensbanken.

— Når det gjelder de delene Danmark finansierer, har vi orientert ILO og Verdensbanken om at de skal suspenderes med øyeblikkelig virkning, sier utviklingsminister Christian Friis Bach til Berlingske Tidende.

— Dette er en reaksjon på de svært blodige begivenhetene og den særdeles uheldige retning demokratiutviklingen har tatt, sier han.

Friis Bach vil dessuten ta initiativ for å kutte Danmarks demokratistøtte til Egypt, og vil også ta initiativ i EU.

— Grunnlaget for denne delen av bistanden er jo at det blir utviklet demokrati. Dersom det ikke er tilfelle, så må det få konsekvenser, sier han.

Stanser eksport

Norske myndigheter stanser all eksport av militært materiell til Egypt.

— Den negative utviklingen i Egypt er uforenlig med norske betingelser for eksport av forsvarsmateriell. Det gjør at vi nå vil kansellere de eksportlisensene for forsvarsmateriell som før sommeren ble frosset i påvente av utviklingen i landet, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Han ser med stor bekymring på utviklingen i Egypt, der 278 mennesker ble drept og over 2.000 ble såret etter at sikkerhetsstyrkene slo til mot demonstranter onsdag.

— Jeg blir stadig mer bekymret for de militære ledernes hensikter og vilje til forsoning og gjenoppretting av demokratiet, sier Eide.

Stanser øvelse?

USA fordømmer også voldsbruken i Egypt og vurderer å avblåse en planlagt militærøvelse i landet.

USA og Egypt har gjennomført regelmessige militærøvelser sammen med det egyptiske forsvaret siden Camp David-avtalen ble undertegnet i 1981.

Anonyme tjenestemenn i Washington antyder også at USAs militærhjelp til landet kan bli tatt opp til ny vurdering.

Washington bidrar årlig med nærmere 8 milliarder kroner i bistand til Egypt, det aller meste i form av militærhjelp.