Obama sa at han ville ha foretrukket at verdenssamfunnet kunne ha stått sammen om en reaksjon på det USA mener var et gassangrep fra syriske myndigheter utenfor hovedstaden Damaskus 21. august. Han uttalte seg kritisk til FNs sikkerhetsråds manglende evne til å enes om handling.

— Har klare bevis

Presidenten understreket at han ikke vil trekke USA inn i en langvarig krig.

– Vi vurderer ikke en tilnærming som vil innebære å sette militærstøvler på bakken, sa Obama.

USA sier at de har klare bevis for at det syriske regimet brukte kjemiske våpen utenfor Damaskus 21. august.

– Mange mener at noe må gjøres i Syria, men ingen ønsker å gjøre det, sier Obama.

1.429 drept

Amerikanske myndigheter har informasjon om at 1.429 personer ble drept i et kjemisk angrep 21. august utenfor hovedstaden Damaskus i Syria, opplyste USAs utenriksminister John Kerry fredag kveld, norsk tid.

Kerry sa at USA har klare beviser på at saringass ble brukt og at en høytstående representant for regimet har bekreftet at kjemiske våpen ble brukt. Han understreket også at syriske myndigheter har brukt kjemiske våpen i mindre skala flere ganger tidligere og kalte angrepet i forrige uke en «forbrytelse mot menneskeheten».

– Overbevisende funn

Amerikanske myndigheter vil nå offentliggjøre en ugradert rapport fra amerikansk etterretning om bruken av kjemiske våpen i Syria.

– Funnene er like klare som overbevisende. Ta ikke mitt ord for det. Les selv, bevisene fra tusenvis av kilder. Dette er bevis som allerede er tilgjengelig. Og se konklusjonen fra vår etterretning, sa Kerry.

Han understreket også at etterretningen ikke vil gjenta feilene fra før krigen mot Irak, og at man derfor nå gjør tilgjengelig hva som er grunnlaget for etterretningstjenestenes konklusjoner.

Noe av informasjonen blir imidlertid tilbakeholdt for offentligheten og bare delt med medlemmene av Kongressen.

– Fra regimets område

Kerry sa at personell fra det syriske regimet var i området der kjemiske våpen ble brukt i forrige uke, tre dager før angrepet. Regimestyrker ble instruert om å ta på seg gassmasker og andre typer beskyttelse, ifølge Kerry.

– Vi vet hvor rakettene ble skutt fra, når de ble skutt og hvor de landet, og vi vet at de ble skutt fra regimekontrollerte områder og ble sendt til områder opposisjonen har kontroll over. Vi har alle sett hvordan helvete brøt løs 90 minutter senere, sa utenriksministeren.

Advarte

Kerry advarte om konsekvensene hvis det syriske regimet slipper unna med bruken av kjemiske våpen uten at det får konsekvenser. Han kalte det syriske regimets angivelige bruk av kjemiske våpen en «forbrytelse mot menneskeheten».

På grunn av Russlands motstand mot en intervensjon vil ikke FN kunne agere, påpekte Kerry. Han sa også at USA har mange allierte som vil støtte landet i en eventuell intervensjon.

Han understreket at selv om mange i USA ikke ønsker å bli dratt inn i en ny krig, fritar dette ikke USA for et ansvar.

– Tretthet fritar oss ikke for ansvar. Å lengte etter fred fritar oss ikke. Historien vil ikke tilgi oss om vi lukker øynene for en diktator som bruker kjemiske våpen mot sitt eget folk.

Han understreket at et eventuelt militært svar vil være «skreddersydd», og at USA fortsatt har som hovedmål å få til en diplomatisk prosess, fordi det ikke finnes noen militær løsning på konflikten i Syria.