— De var helter, høyt kvalifiserte profesjonelle som, i likhet med så mange andre i dette landet, satte seg selv i fare for å beskytte livene og eiendommen til medborgere som de selv aldri vil få møte, sier presidenten.

— Det er den mørkeste dagen jeg kan huske, sier guvernør Jan Brewer i den amerikanske delstaten.

Når det er tørke, kan branner spre seg svært raskt, og brannslukking er farlig arbeid, understreker hun.

— Brannen bare snudde og overrumplet dem alle.

Elitestyrke

Brannmennene ble meldt savnet søndag under arbeidet med å stanse en gressbrann som truet den vesle byen Yarnell.

— Når du graver branngrøfter, vil du under normale omstendigheter sikre at du har en fluktrute og sette opp en sikkerhetssone. Men sikkerhetssonen deres var åpenbart ikke stor nok, og brannen fanget dem inn, sa Art Morrison i skogmyndighetene i Arizona til CNN.

sz4692d4.jpg

Ulykken er den verste i sitt slag på 80 år i USA. I 1933 døde 29 mann mens de kjempet mot en brann i Griffith Park i Los Angeles.

Obama lover at de føderale myndighetene nå vil gi Arizona all den hjelpen delstaten trenger.

Høy temperatur

Skogbrannen i Arizona startet fredag. Den skal ha blitt utløst av lynnedslag og har spredt seg raskt på grunn av høye temperaturer, lav luftfuktighet og vind.

Rundt 200 brannmenn har kjempet mot flammene, og flere er på vei. To småbyer med rundt 1.000 innbyggere til sammen er blitt evakuert på grunn av skogbrannen.

Amerikansk fjernsyn har vist bilder av en sammenhengende linje med flammer som strekker seg langs en åskam i området mens røyk velter opp mot himmelen.

Det er registrert rekordhøye temperaturer i Arizona og andre områder vest i USA denne helgen.

Temperaturene har nærmet seg 54 grader, ikke langt fra verdensrekorden på 56,7 grader, målt i Death Valley i California i 1913.