Barack Obama og statsminister i Israel Benjamin Netanyahu snakket torsdag sammen på telefon og diskuterte blant annet utenriksminister John Kerrys forsøk på å restarte fredsprosessen i Midtøsten.

Kerrys plan bygger på et arabisk fredsinitiativ fra 2002, som vil innebære full arabisk anerkjennelse av staten Israel dersom israelerne trekker seg ut av områdene som ble okkupert i 1967 og det forhandles fram en rettferdig løsning for palestinske flyktninger.

— Presidenten oppfordret statsminister Netanyahu til å fortsette å arbeide med utenriksminister Kerry for å få gjenopptatt forhandlingene med palestinerne så raskt som mulig, heter det i en kunngjøring fra Det hvite hus.

Palestinske ledere drøftet torsdag Kerrys plan, men kom fram til at den har enkelte mangler som krever endring.

President Mahmoud Abbas' parti Fatah krever at Kerry gjør det uttrykkelig klart at forhandlingene må ta utgangspunkt i de grenser som eksisterte før Israel okkuperte Vestbredden og Gazastripen i 1967.

Dette er i tråd med gjentatte FN-resolusjoner som krever israelsk tilbaketrekning til grensene fra før 1967.

Kerrys plan pålegger heller ikke Israel å stanse byggevirksomheten i ulovlige bosetningene på Vestbredden, noe som er et krav fra palestinsk side.