- Gir blaffen i båndtvangen

ANMELDTE HUNDEEIER: Hans-Gunnar Skarstein har anmeldt en kvinne for å ha brutt båndtvangen her ved Storrinden. - De som ikke respekterer båndtvangen setter lovlydige hundeeiere i et ufortjent dårlig lys, sier han.
  • Båndtvangen er en sovende paragraf som ikke håndheves, sier Hans-Gunnar Skarstein.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

De fleste hundeiere vet — iallfall bør de vite - at det er båndtvang fra 1. april til 20. august. Men politiet mottar sjelden anmeldelser for denne typen lovbrudd.

— Jeg vil tippe at vi får en fem-seks i året her hos oss, sier politioverbetjent Svein Føllesdal ved Bergen Vest politistasjon.

I dag fikk iallfall politiet i Fana en anmeldelse. Den kom fra Hans-Gunnar Skarstein, som var på tur ved Storrinden da han traff en kvinne som lot sin Gordon setter løpe fritt.

— Jeg er eitrande forbannet! Dette er en fuglehund, de oppsøker alle reir de finner, og det er nettopp på denne tiden det vrimler av fugleunger som ikke er flygedyktige. Nå ligger det også nyfødte hjortekalver i terrenget, og de skal ikke forstyrres, sier Skarstein.

- En sovende paragraf

Han går ofte tur i området med hundene Alfa og Axi, og sier det ikke er første gang han ser kvinnen gi blaffen i båndtvangen. Han mener mange hundeeiere spiller dumme når de konfronteres med loven.

— Heldigvis er det bare en gang iblant vi treffer på sånne. Men de få som ikke respekterer båndtvangen setter andre, lovlydige hundeeiere i et ufortjent dårlig lys, sier han.

— Og når det gjentar seg, som nå, fant jeg det nødvendig å ringe politiet og anmelde henne, sier han.

Les også

[No available link text]

Ifølge hundeloven, skal en hund bli holdt i bånd eller være forsvarlig inngjerdet eller innestengt fra og med 1. april til og med 20. august. Dette for at den «ikke kan jage eller skade storfe, sau, geit, fjærfe, rein, hest eller vilt, herunder viltets egg, reir og bo».

Båndtvangen gjelder i både inn— og utmark, og løse hunder i båndtvangstiden kan fanges inn av hvem som helst.

Hans-Gunnar Skarstein er langt fra overbevist om at det hjelper å anmelde.

— Jeg har inntrykk av at båndtvangen er en sovende paragraf som ikke håndheves, sier han.

Kan avlive hundene

Politioverbetjent Føllesdal sier at anmeldelser først og fremst leveres dersom hunder har gjort skade på noe, havnet i slåsskamp med andre hunder eller skremt folk.

Eller når politiet selv tar hundeeiere på fersken.

— Vi grep nylig fatt i en sak der vedkommende hadde latt hunden gå løs gjentatte ganger, sier Føllesdal.

Les også

[No available link text]

Hunden har ikke vært innblandet i noen episoder, men unger er redde for å gå til skolen, sier politioverbetjenten.

Overfor hundeeiere som bryter båndtvangen, kan politiet reagere med forelegg — «det blir fort noen tusenlapper» - eller kreve at hunden blir omplassert eller avlivet.

— I dette tilfellet har vedkommende fått pålegg om å etterkommene båndtvangen, ellers blir hunden avlivet, sier Føllesdal.

Han er ikke enig i at båndtvangen er en sovende paragraf.

— Det reageres kanskje ikke ofte, men av og til. Det er også et spørsmål om ressurser og beviser, sier han.

Bør politiet reagere oftere? Bruk kommentarfeltet.

Publisert:
BÅNDTVANG: Fra 1. april til 20. august skal hunden holdes i bånd, forsvarlig inngjerdet eller innestengt, uavhengig av om eier/besitter har kontroll over hunden eller ikke.
SKILT: Båndtvang ved Storetveit anno 1975.