Et hundretall rasende ungdommer satte natt til tirsdag fyr på biler og bygninger i den historiske byen. Et idrettssenter ble helt ødelagt, mens en førskole fikk store skader.

Opptøyene skjedde drøyt tre år etter urolighetene i Paris-forstaden Bagnolet. Den gang ble raseriet utløst av at et pizzabud kjørte seg i hjel da han forsøkte å komme seg unna politiet.

I Amiens var det pågripelsen av en ung mann mistenkt for råkjøring som satte sinnene i kok. Politiet aksjonerte samtidig som mange i nabolaget deltok i en minnestund for en ung mann som hadde kjørt seg i hjel på motorsykkel.

Ungdommene skal ha skutt med hagle og kastet en rekke gjenstander og fyrverkeri mot de om lag 150 politifolkene som ble sendt ut for å stanse hærverket. Politiet svarte med tåregass og gummikuler. I alt 16 politifolk skal ha blitt skadd.

Lover tøffe tiltak

Frankrikes president François Hollande lover å gjøre alt han kan for å få gjenetablere ro og orden i Amiens, som blant annet er kjent for sin storslåtte gotiske katedral fra 1200-tallet.

— Vår prioritet er sikkerhet, noe som betyr at det neste budsjettet vil inneholde ekstrabevilgninger til politiet, sier den franske presidenten.

Tirsdag sendte han innenriksminister Manuel Valls til Amiens. Samme morgen ble det også sendt politiforsterkninger til byen.

Hollande gjorde det dermed klart at han mener at situasjonen i Amiens først og fremst dreier seg om kriminalitet, ikke sosiale problemer.

Store skader

Amiens' ordfører, sosialisten Gilles Demailly, sier at det er flere år siden opptøyer har ført til så store ødeleggelser i byen.

— Det har vært episoder her med jevne mellomrom, men det er flere år siden vi har opplevd en natt så voldelig som dette og med så mye ødeleggelser, sier Demailly til AFP.

Han sier at situasjon i bydelen lenge har vært preget av lovløshet og stadig yngre bråkmakere. Ordføreren skal i flere måneder ha bedt om midler til å løse problemene.

— Vi har ungdomsgjenger som leker at de er gangstere, og som har gjort området umulig å bevege seg i. Det er ikke lenger mulig å bestille en pizza eller å få en lege hjem til seg, sier Demailly, som tilhører samme parti som president Hollande.

Den nordlige delen av Amiens er av den franske regjeringen utpekt som ett av 15 prioriterte områder der sikkerheten skal skjerpes fra og med september. Tiltakene består av mer politi og skjerpet vakthold, og ikke av sosiale tiltak som kunne ha lindret virkningene av den store arbeidsløsheten og fallende inntekter i de fattigste lagene av befolkningen.

Het høst?

Fransk fagbevegelse har allerede advart om at det kan bli en «het høst» med protester og demonstrasjoner hvis ikke regjeringen gjør mer for å lette på budsjettkuttene som er vedtatt i kjølvannet av eurokrisen.

Økonomiske data som ble offentliggjort tirsdag, viser at fransk økonomi lå flatt i andre kvartal. Samtidig spår de fleste eksperter økonomisk nedgang de neste månedene. Det skjer samtidig med at Hollande må kutte i offentlige utgifter for å oppnå en bedre budsjettbalanse.

Tirsdag var det 100 dager siden Hollande kom til makten etter en valgkamp preget av løfter om vekst og høyere skatter for de rikeste. (©NTB)