Nord-Korea planlegger atomprøvesprengning

Myndighetene i Nord-Korea sier de planlegger en kjernefysisk test som vil være «rettet mot USA».

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

I tillegg vil nordkoreanerne teste flere langdistanseraketter, ifølge det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

— Vi skjuler ikke det faktum at satellittene og langdistanserakettene vi vil skyte opp, og den kjernefysiske høynivå-testen vi vil utføre, er rettet mot vår erkefiende USA, het det i en uttalelse fra landets forsvarskommisjon torsdag.

FNs sikkerhetsråd besluttet onsdag å stramme inn sanksjonene mot Nord-Korea som en reaksjon på en nordkoreansk rakettoppskyting før jul. De nye sanksjonene ble vedtatt av et enstemmig Sikkerhetsråd, som også fordømte rakettesten.

Bare noen timer etter avstemningen i New York erklærte Nord-Korea at landet ville styrke sin kjernefysiske slagkraft og trappe opp sitt atomprogram.

Skarp retorikk

I uttalelsen torsdag oppgir ikke den nordkoreanske forsvarskommisjonen noe tidspunkt for når den planlagte prøvesprengningen skal finne sted. Landet er kjent for å bruke svært skarp retorikk når FN eller USA tar beslutninger eller kommer med utspill som nordkoreanerne føler seg truet av.

De nordkoreanske langdistanserakettene er neppe i stand til å nå USA, og utenlandske eksperter tror ikke det er mulig å utstyre dem med atomstridshoder.

Men både myndighetene i Sør-Korea og andre observatører tror Nord-Korea har de tekniske forutsetningene som kreves for å gjennomføre en ny kjernefysisk test.

Nordkoreanerne har tidligere detonert to kjernefysiske sprengladninger basert på det radioaktive stoffet plutonium. Det spekuleres på om de vil bli bruke anriket uran i den neste prøvesprengningen.

- Opp til dem

— Om Nord-Korea vil gjennomføre en test eller ikke, er opp til dem, sier den amerikanske Nord-Korea-utsendingen Glyn Davies.

Han legger til at USA håper regimet i Pyongyang dropper testen, og sier dette ikke er tiden for å øke spenningen på den koreanske halvøya.

FNs sikkerhetsråd har tidligere innført sanksjoner mot Nord-Korea på grunn av landets atomvåpenprogram både i 2006 og i 2009. Men sanksjonene har så langt ikke hindret Nord-Korea i å utfordre verdenssamfunnet.

Resolusjonen i Sikkerhetsrådet onsdag ble betegnet som et nederlag for Nord-Korea fordi den fikk Kinas støtte. Kina er det nærmeste Nord-Korea kommer en alliert.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Politiet må slutte å ta førerkortet fra hasjbrukere

  2. For 131 år siden var det et luksushotell. Et samboerpar på jobbjakt har lagt store planer.

  3. Klager på russefest i Fana: – Litt må de få lov til

  4. Sognefjellet stengt etter snøras

  5. Magne gikk tom for strøm – ble nektet på bussen

  6. Derfor synker smittetallet selv om samfunnet åpner igjen